Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν εντός των επόμενων ημερών;

Το σημαντικό είναι, εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς όπως υπογράμμισε, «είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή» 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, ακόμα και πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα, ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας ότι βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Αν και όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της γείτονος θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών -κάτι που είναι σημαντικό καθώς λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της- το ζήτημα είναι πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις. «Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάει για αργότερα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Το σημαντικό είναι, εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς, καθώς όπως υπογράμμισε, «είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή».

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Κύπρο και τώρα, τόνισε, αυτό που έχει σημασία, είναι πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι ζήτημα σύνθετο και η ΕΕ δεν μας έχει συνηθίσει σε γρήγορες διαδικασίες και σε αυτόματους μηχανισμούς, σχετικά απλούς και απολιτικοποιημένους. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο κυρώσεων διότι αυτός είναι που έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», συμπλήρωσε. Απέναντι στην Τουρκία ακολουθούμε την τακτική του “μαστιγίου και του καρότου”, όπου το μαστίγιο είναι οι κυρώσεις και το καρότο οποιαδήποτε συνδρομή είτε οικονομική είτε με τα κεφάλαια των προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία έχουν βαλτώσει. Άρα δεν θα είναι παράξενο να έχουμε στήριξη της Τουρκίας εάν αποφασίσει να συμμορφωθεί και να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρώπης.

Σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό και εργαλειοποίησή του από τον Ερντογάν ως διαπραγματευτικό χαρτί, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ενδεχομένως και σήμερα η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις επί του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, καθώς προχωράμε προς ένα νέο «Δουβλίνο». Οι προτάσεις αυτές, εκτίμησε, αναμένεται να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών ωστόσο δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό. Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτή τη φορά θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και πως οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία), θα πιεστούν να συνεργαστούν, είπε πως αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι έως τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και μένει να φανούν οι αντιδράσεις των κρατών-μελών για να κινηθεί αναλόγως η ελληνική πλευρά.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο. Οι δυο βασικές προκλήσεις είναι πρώτα οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, όπου χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να βγάζει “την ουρά της” απέξω διότι είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα με συνέπειες και για τις επόμενες γενιές, που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής” είπε συμπληρώνοντας πως το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή. Αυτό που είναι τώρα κρίσιμο σημείωσε είναι να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να λειτουργεί προς όφελος μας. Αν το πλαίσιο το ευρωπαϊκό είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε, πιο γρήγορα και εύκολα θα αποσυμφορηθούν για τα νησιά», σημείωσε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πηγή: Protagon.gr