Η επίσκεψη του Παναγιώτη Καρκατσούλη στο Αγρίνιο (Φωτό)

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης στο Αγρίνιο

Tην Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το βιβλίο του Παναγιώτη Καρκατσούλη «Διοικώντας (σ)την κρίση», στο πλαίσιο της περιοδείας του για την προώθηση της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη για τον νέο προοδευτικό φορέα. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν οι Γιάννης Σελιμάς, περιβαλλοντολόγος και ο Βασίλης Ζάγκας, φιλόλογος. Την εκδήλωση άνοιξε η Βίκυ Αγγέλη, γραμματέας του Ποταμιού Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι, η οποία τόνισε την ανάγκη που υπάρχει στη σημερινή πολιτική σκηνή για νηφάλιες φωνές και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως αυτές που καταθέτει συστηματικά το Ποτάμι. Την συζήτηση συντόνισε η Έφη Στεφοπούλου, υπεύθυνη του τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στο Ποτάμι.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου έκανε, επίσης, μια σύντομη παρέμβαση κατά την οποία τόνισε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης. Παρατήρησε, δε, ότι αντί να μειώνεται, η γραφειοκρατία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Οι ομιλητές εστίασαν στην κεντρική θέση του βιβλίου ότι το βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι ο λαϊκισμός και ο κομματισμός. Η κρίση είναι αποτέλεσμα αυτών των παγιωμένων αντιλήψεων και πρακτικών στην διακυβέρνηση. Ο κομματισμός έχει ως αποτέλεσμα, αφ’ ενός, την τοποθέτηση ακατάλληλων ανθρώπων στις διοικήσεις νευραλγικών οργανισμών με αποτέλεσμα μια συνεχόμενη κακοδιοίκηση ενώ, αφ’ ετέρου, κρατά όμηρο και τις δημιουργικές δυνάμεις που βρίσκονται στο δημόσιο. Ο λαϊκισμός που κατά την περίοδο της κρίσης αποτελεί το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ήδη επισωρεύσει μεγάλα δεινά στους πολίτες αυτής της χώρας με μεγαλύτερο το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου και την ακαταλληλότητα και αβελτηρία που επιδεικνύουν τα κομματικά στελέχη στην άσκηση της διοικησης των κοινών.

Ο συγγραφέας του βιβλίου τόνισε ότι υπάρχει ρεαλιστική πρόταση εξόδου της Ελλάδας από την κακοδιοίκηση, τον νεποτισμό και την αναξιοκρατία. Υπογράμμισε ότι εάν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις στηρίξουν την αποκοπή του κρατικού μηχανισμού από το κόμμα που κυβερνά, με την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και των δομών του δημοσίου, τότε μπορεί να υπάρξει μια θεαματική πρόοδος. Αυτή θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέψει το δημόσιο από βαρίδι σε πρωτεργάτη της ανάπτυξης. Το Ποτάμι είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει παρουσιάσει έναν αναλυτικό οδικό χάρτη των αλλαγών που απαιτούνται στο δημόσιο: Σύμφωνα μ’ αυτό, κάθε δημόσια οργάνωση θα πρέπει να παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσεων με βάση το οποίο θα χρηματοδοτείται, αφού, εννοείται, αξιολογείται προηγουμένως.

Στη συζήτηση που επηκολούθησε με το κοινό δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις ως προς την εφικτότητα και την βιωσιμότητα του σχεδίου των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση. Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης τόνισε ότι η ανάδειξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα αποτελεί την εγγύηση της εφαρμογής του σχεδίου των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και κλείνοντας κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να τον υπερψηφίσουν.