Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι γλιτώνουν τις κυρώσεις και ποιοι όχι

Λύσεις για πολλούς –αλλά όχι για όλους- όσους κλήθηκαν να επιστρέψουν άμεσα τα δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έλαβαν εν μέσω πανδημίας ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή, δίνει η νέα υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Μετά τη σωρεία λαθών και προβλημάτων που διαπιστώθηκαν ότι υπήρξαν στις αιτήσεις για Επιστρεπτέα Προκαταβολή, θα ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα MyBusinessSupport για διορθώσεις. Αν δικαιωθούν, ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιστρέψουν τα ποσά είτε σε δόσεις, είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%.

Για όσους όμως απορριφθούν, παρά τις διορθώσεις και τις ειδικές ερμηνείες, το «θρίλερ» με Επιστρεπτέες συνεχίζεται: θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, εφάπαξ μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023, μαζί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Παρόλα αυτά, δεν βρίσκουν λύση άλλα προβλήματα που είχαν θέσει το Οικονομικό Επιμελητήριο και Λογιστικοί σύλλογοι, όπως: λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου εμφανίζονται σαν απολύσεις, επιχειρήσεις που αν και τους είχαν εγκριθεί επιστρεπτέες δεν τις εισέπραξαν ποτέ, περιπτώσεις μετασχηματισμών επιχειρήσεων με διακοπή της μίας και έναρξη της άλλης κ.ά.

 

protothema.gr