Η επόμενη μέρα: Και οι ήρωες ανάμεσά μας – Ποιοι είναι; Όλοι μας!

Τελικά, δεν είναι και τόσο διαφορετική η σημερινή μέρα.

Αυτό που άλλαξε, είναι ότι βγαίνουμε, χωρίς προηγουμένως να έχουμε στείλει το sms εκείνο, που κακός εφιάλτης μας είχε γίνει.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι έχουμε πλέον μπει σε μια διαφορετική πραγματικότητα, που, δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει.

Και όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε, τόσο καλύτερα θα είναι.

Για όλους μας και από κάθε άποψη.

Οι αγρότες, βέβαια, έχουμε ξαναπεί, είμαστε ίσως περισσότερο τυχεροί, αφού το χωράφι είναι από τη φύση του μια διέξοδος.

Θα επιμείνουμε, όμως, ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά και να γίνουν γρήγορα, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν αγρότες…

Να υπάρχει παραγωγή, δηλαδή.

Κι αν κάτι πρέπει ως οικουμενικό μήνυμα να κρατήσουμε από όλο αυτό που βιώσαμε, είναι πως τα διεθνή συστήματα και τα όσα έχουν γίνει κανόνας στην παγκοσμιοποιημένη μας εποχή μπορούν εύκολα και από τη μια στιγμή στην άλλη να καταρρεύσουν με πάταγο.

Σε λεπτή κλωστή ισορροπούν ακόμη και οι υπερδυνάμεις του πλανήτη.

Και όλοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι αν δεν έχεις παραγωγή, δεν έχεις τίποτα!

Παραγωγή σε όλα τα επίπεδα.

Και κυρίως σε ότι είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της ίδιας της ζωής, δηλαδή ότι έχει ν κάνει με τα υγειονομικά και …τα τρόφιμα.

Και για το μεν πρώτο σκέλος υπήρξε η καθολική αναγνώριση και η απόδοση της οφειλόμενης ευγνωμοσύνης σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Και σωστά, …δεν το συζητάμε. Θα διαφωνήσουμε μόνο με την υπερβολή της ηρωοποίησης.

Γιατί δηλαδή ο γιατρός που κάνει με αυτοθυσία και αυταπάρνηση τη δουλειά του είναι ήρωας και ο αγρότης που σκάβει όλη μέρα το χωράφι δεν είναι ή ο δάσκαλος που κατάφερε να «στήσει» απ’ το πουθενά μια ηλεκτρονική τάξη ή ο λογιστής που είχε να διαχειριστεί όλο αυτό τον όγκο που προέκυψε με το νέο καθεστώς ή ο οικοδόμος που έπρεπε να βρει το μαγικό τρόπο να επιβιώσει ή ο έμπορος που το έκλεισε το μαγαζάκι και ένα βουνό από χρέη έχει τώρα μπροστά του να ανέβει ή ο γονιός που έπρεπε να καταφέρει να κρατήσει ψυχικά και σωματικά υγιή τον εαυτό του και τα παιδιά του, κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους;

Σε κάποια πράγματα, λοιπόν, οι διαχωρισμοί δεν χρειάζονται και δεν βοηθάνε.

Όλοι μαζί φτάσαμε ως εδώ και όλοι μαζί θα πορευτούμε στη συνέχεια. Με ευθύνη και σοβαρότητα. Διότι η επόμενη μέρα δεν ήρθε ακόμα.

e-ea.gr