Η επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής

Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ, το ερώτημα με την ΚΟ και ο… Κεγκέρογλου

Τα συγκλονιστικά γεγονότα των ημερών και ο πόνος, που προκάλεσαν σε ολόκληρη την παράταξη, δεν επέτρεψαν συζητήσεις για το θέμα της εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Ουδείς εκ των κορυφαίων στελεχών και των επιτελών των 6 υποψηφίων για την αρχηγία, έδειχνε διατεθειμένος να ξεκινήσει οποιαδήποτε κουβέντα, ενώ μετά βίας άρχισαν να γίνονται κάποιες σχετικές νύξεις αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Το πρώτο θέμα που θα τεθεί, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν ορισμένοι, είναι το ενδεχόμενο να αναβληθεί η εκλογική διαδικασία κατά μία εβδομάδα, καθώς η 5η Δεκεμβρίου είναι πιθανόν και η μέρα για το μνημόσυνο των 40 ημερών.

Τουλάχιστον από δύο στρατόπεδα υποψηφίων δεν φαινόταν πάντως ιδιαίτερη ζέση για αναβολή, άρα το οτιδήποτε σχετικό πρέπει να τεθεί συγκεκριμένα για να εξεταστεί από τους «6» και την αρμόδια επιτροπή.

Το δεύτερο θέμα είναι εάν θα εκλεγεί μεταβατικός πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, ώστε να εκπροσωπείται δια αυτού του τρόπου το κόμμα στη Βουλή έως την εκλογή του Δεκεμβρίου. Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει συγκεκριμένα ότι «Oι Koινoβoυλευτικές Oμάδες εκπρoσωπoύνται από τoυς Πρoέδρoυς τoυς» και ότι «Oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων μπoρoύν να oρίσoυν, με ενυπόγραφη δήλωσή τoυς πρoς τoν Πρόεδρo της Boυλής, έως δύo αναπληρωτές- εκπρoσώπoυς της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, oι oπoίoι τoυς αναπληρώνoυν σε περίπτωση κωλύματoς ή απoυσίας»

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μεταβατικό διάστημα, είναι κυρίως θέμα ερμηνείας (και πολιτικών διαθέσεων), εάν θα αναδειχθεί με εκλογές προσωρινός πρόεδρος από την ΚΟ ή θα αναλάβει κάποιος με τη σύμφωνη γνώμη όλων να επιτελέσει το έργο της εκπροσώπησης.

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται εκλογή προέδρου και πως η κοινοβουλευτική ομάδα έχει εκλεγμένο γραμματέα τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία και την παρουσία του κόμματος στη Βουλή. Διευκρίνιζαν δε, μιλώντας στο protothema.gr και με στόχο να καθησυχάσουν προφανώς κάποιες ανησυχίες, ότι ο κ. Κεγκέρογλου δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούσαν με νόημα τις άλλες πλευρές να μην θέσουν θέμα, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου, εάν προκληθεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η προσέγγιση ικανοποιεί τα άλλα στρατόπεδα, καθώς από ορισμένα είχε διατυπωθεί κάποια στιγμή ότι δεν μπορεί να πάει το κόμμα με τον κ. Κεγκέρογλου επικεφαλής στη Βουλή έως την εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου – πιθανόν έχοντας στο νου ότι ο βουλευτής από το Ηράκλειο έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου, άρα είναι σαν να διευθύνει την ΚΟ ο πρώην πρωθυπουργός. Και εμφανίζονταν να επιθυμούν μία πιο «πειστική», μα και ουδέτερη εσωκομματικά, πολιτική εκπροσώπηση, αλλά στο πλαίσιο μίας συναινετικής διαδικασίας και όχι κατ’ ανάγκην με εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη μεταβατικού προέδρου. Ωστόσο κι από την πλευρά κυρίως του Νίκου Ανδρουλάκη είχε ειπωθεί σε ανύποπτο χρόνο ότι εάν ο κ. Παπανδρέου επιζητήσει αναμέτρηση, τότε είναι έτοιμοι να απαντήσουν.

Άλλοι έμπειροι κοινοβουλευτικοί επισήμαιναν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκπροσώπηση του κόμματος από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος εκλέγεται για λειτουργικά θέματα κυρίως και όχι πολιτικά. Υπό αυτή την έννοια όλα είναι ανοιχτά για το ποια πρόταση θα περάσει.

Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή κυκλοφόρησε το σενάριο να επιλεγεί ως λύση κοινής αποδοχής ο Χάρης Καστανίδης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης θα αποχωρήσει από την κούρσα της αρχηγίας. Η ιδέα δεν φαίνεται να περπατάει έτσι κι αλλιώς, τουλάχιστον όχι ως κοινή συναινέσει λύση, διότι απορρίπτεται από ορισμένες πλευρές.

protothema.gr