Η εποχή των «technosexuals»

Ζούμε στην εποχή των technosexuals, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η τάση αυτή κερδίζει επικίνδυνα έδαφος. Τουλάχιστον στη Βρετανία… Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Telegraph», οι technosexuals αυξάνονται και πληθύνονται.

 Η τάση αυτή εναρμονίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής: «παντρεύεται» την ψηφιακή τεχνολογία και εισβάλλει στην… κλειδαρότρυπα των ζευγαριών.

Μόνο που ο ένας ερωτικός σύντροφος δεν είναι υπαρκτός αλλά σε ψηφιακή μορφή.

Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει την ανθρώπινη λίμπιντο. Το 14% των ερωτηθέντων που έχουν μία εξαρτημένη σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία, δηλώνουν ότι ερεθίζονται όταν δίνουν εντολές ή απλά συνομιλούν με την Alexa, την ψηφιακή βοηθό της Amazon.

Η Αlexa που από το 2014 μεταμορφώνει το σπίτι μας από ένα «χαζό σπίτι» σε ένα πραγματικά «έξυπνο σπίτι» είναι η νέα ερωτική σύντροφος ορισμένων ανδρών.

Βρετανοί ειδικοί σε θέματα ψυχολογίας κρούουν τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανδρών παραδέχεται ότι η «κύρια πηγή διέγερσης τους είναι μέσω αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία».

Η ψυχοθεραπεύτρια Λούσι Μπέρσφορντ υποστηρίζει ότι οι technosexuals αισθάνονται ότι «η τεχνολογία τους ικανοποιεί ερωτικά, ότι τους ερεθίζει καθώς ο οργανισμός τους απελευθερώνει ντοπαμίνη – την «ορμόνη ευτυχίας».

Γι’ αυτούς, ο σύγχρονος ψηφιακός κόσμος επηρεάζει όλη τη φαντασιακή τους δραστηριότητα. «Τους υπαγορεύει ποιος τους αρέσει και πώς παρουσιάζουν και εκτιμούν τον εαυτό τους».

«Με βάση την εμπειρία μου, οι technosexuals είναι ίσως η πιο ανησυχητική ομάδα ασθενών σε θέματα ψυχικής υγείας. Χρησιμοποιούν εντατικά την ψηφιακή τεχνολογία με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν φοβίες προσεγγίζοντας άλλους ανθρώπους», προειδοποιεί και προσθέτει:

«Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η τεχνολογία έχει τη δύναμη να μας δελεάσει όλους να επενδύσουμε πολύ χρόνο σε μια «εικονική» ζωή σε βάρος της πραγματικής μας. Μόνο όταν βιώνουμε το παρόν, είμαστε ελεύθεροι να εγκαταλείψουμε την βλαβερή συμπεριφορά που αναπτύσσουν οι technosexuals – και να συνεχίσoυμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με υγιή τρόπο, αντί να κυριαρχεί και να παραμορφώνει τη ζωή μας».

protothema.gr