Έρευνα του Ε.Μ.Α. για περιστατικά θρόμβωσης και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπαίνουν οι αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης και σε λήπτες του εμβολίου της Johnson & Johnson για την πρόληψη της Covid-19.

Επιπλέον, ο ΕΜΑ επεκτείνει την έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca για πιθανή σχέση με αιμορραγία από τα τριχοειδή αγγεία, πέρα από την «πιθανή παρενέργεια» της εμφάνισης θρόμβων σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων.

Σύμφωνα με το Reuters, σε λήπτες του εμβολίου της J&J, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα θρόμβωσης σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων, από τα οποία το ένα ήταν θανατηφόρο.

Ο ΕΜΑ τόνισε πάντως πως «σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμα σαφές το εάν υπάρχει αιτιακή σχέση» ανάμεσα στα εμβόλια και τα περιστατικά διαταραχών του αίματος.

Και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε ακίνδυνους αδενοϊούς που αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίζεται ως αντιγόνο από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

in.gr