Ερευνητική δράση αποτύπωσης των δύο Ιστορικών Νησίδων Κλείσοβας και Βασιλαδιού (Photos)

Κώστας Λύρος: «Σημαντική  πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη των Ιστορικών και μοναδικών Νησίδων της Λιμνοθάλασσας μας».

Ερευνητική δράση, για τις δύο Νησίδες Κλείσοβας και Βασιλαδιού με σκοπό την διάσωση αλλά και την αειφόρο ανάδειξη και τουριστική προβολή του πλούσιου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, έλαβε χώρα το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου 2022.

Ειδικότερα, υλοποιήθηκε η πρώτη ερευνητική δράση αποτύπωσης των δύο ιστορικών νησίδων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού της Κλείσοβας και Βασιλαδιού, από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελούμενη από 7 ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά. Η δράση αποτελεί τριμερή σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της  ΕΦ.Α. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Οι αποτυπώσεις πραγματοποιήθηκαν με μη επανδρωμένο εναέριο μέσο νέας γενιάς, εφοδιασμένο με κάμερα ακριβείας και φασματόμετρο lidar, ώστε να επιτευχθεί υψηλής πιστότητας αποτύπωση των νησίδων και του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία των υλικών δόμησης των ναΐσκων τους, για να συμβάλλουν στις προγραμματισμένες εργασίες αποκατάστασης της ΕΦ.Α. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Τη δράση υποστήριξαν εθελοντικά οι κ.κ. Γ. Καρκανιάς και Α. Ματζουράτος. Η επόμενη φάση του έργου προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2023. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει επιτευχθεί η πλήρης αποτύπωση της λιμνοθάλασσας, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάδειξη και τουριστική προβολή του πλούσιου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματός της. που επιχειρείται από τον Δήμο  Ι.Π. Μεσολογγίου και την ΕΦ.Α. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

«Το ενδιαφέρον μας για τα μοναδικά και τόσο ιστορικά φορτωμένα νησιά της Λιμνοθάλασσας μας είναι αυταπόδεικτο και διαχρονικό. Με την ευκαιρία της εορτής στο ιστορικό νησάκι του Βασιλαδιού, προς τιμήν του Αγίου Σώστη, του «προστάτη» της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες και όλους που εορτάζουν» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος».