Έργο του Basquiat βγάζει στο σφυρί ο συνιδρυτής του οίκου Valentino

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s αποκάλυψε ότι ένα έργο του 1983 του Jean-Michel Basquiat θα δημοπρατηθεί στις 11 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Με τίτλο «In This Case», το έργο αναμένεται να πωληθεί αντί 50 εκατομμυρίων δολαρίων και προσφέρεται από τον Ιταλό συλλέκτη Giancarlo Giammetti, συνιδρυτή του οίκου μόδας Valentino.

Με διαστάσεις 1,83 επί 1,83 μέτρα, το «In This Case» είναι το τελευταίο της σειράς ζωγραφικής «κεφαλών» την οποία ο Basquiat ολοκλήρωσε το 1983 και είναι αναφορά στον φόνο από αστυνομικούς εκείνη τη χρονιά του Michael Stewart, ενός νεαρού μαύρου καλλιτέχνη δρόμου στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηρίζεται από κάποια από τα μοτίβα που είναι σήματα κατατεθέν του Basquiat που εκτιμούν ιδιαίτερα οι συλλέκτες: ένα αποστεωμένο πρόσωπο με πλατύ χαμόγελο και, στο φόντο, σύμβολα σαν να είναι βιαστικά φτιαγμένα.

«Το “In This Case” θα είναι αμέσως αναγνωρίσιμο από όποιον είναι εξοικειωμένος με την τριλογία μεγάλου μεγέθους ζωγραφιών κρανίων της περιόδου 1981-83» ανέφερε, σε ανακοίνωση, η Ana Maria Celis, επικεφαλής του τμήματος Τέχνη του 20ού Αιώνα στου Christie’s. «Ως η τελευταία έκφρασή του σε αυτή τη σειρά, είναι το πιο φυσικό και ενστικτώδες και συναισθηματικά φορτισμένο από τα τρία έργα ζωγραφικής, με τον Basquiat να τα δίνει όλα».

Για 14 χρόνια, το έργο παρέμενε στη συλλογή του Giammetti, ο οποίος το είχε αγοράσει από την γκαλερί Gagosian, το 2007. Ο συλλέκτης δάνεισε το έργο για τη μεγάλη έκθεση για τον Basquiat που φιλοξένησε το 2017 το Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι. Πριν περάσει στην ιδιοκτησία του, το «In This Case» είχε πωληθεί το 2002 σε δημοπρασία του Sotheby’s αντί 999.5 δολαρίων μόνο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ