Η «Eris» επικρατεί στην Κρήτη, σε 2-3 εβδομάδες σε όλη την Ελλάδα, λέει ο Τζανάκης

«Καμπανάκι» για την ελλιπή επιδημιολογική ανάλυση των παραλλαγών της Covid  στην Ελλάδα κρούει ο Νίκος Τζανάκης. Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η Eris, «ευθύνεται» για το 11% των κρουσμάτων», ανακοίνωσε ο Ε.Ο.Δ.Υ.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (10.08.2023) την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του κορωνοϊού και σύμφωνα με τα στοιχεία, το 77% των κρουσμάτων προκαλούνται από την παραλλαγή Κράκεν αλλά και η Eris αρχίζει και… ανεβαίνει. Ο Νίκος Τζανάκης θεωρεί ότι όπως επικρατεί στην Κρήτη, επικρατεί και σε όλη την Ελλάδα, απλά τα στοιχεία της επιτήρησης δεν είναι αυτά που πρέπει!

Για 4η εβδομάδα, τα κρούσματα κορονοϊού παρουσίασαν αύξηση και είναι υπερδιπλάσια από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Kατά τα ίδια στοιχεία, επικρατεί η παραλλαγή Κράκεν στο 77% των κρουσμάτων, ενώ αυξητική είναι και η πορεία της νέας παραλλαγής που ονομάστηκε Eris.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη γονιδιωματική επιτήρηση δήλωσαν στις αρχές της εβδομάδας πως η πιθανώς επικρατούσα παραλλαγή στην Ελλάδα είναι η Eris.

Σήμερα μάλιστα, ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζει ότι τα στοιχεία του Ε.Ο.Δ.Υ. δεν είναι ακριβή. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο κενό στην επιδημιολογική γονιδιωματική επιτήρηση. Η εικόνα που δίδεται σε σχέση με την γονιδιωματική ανάλυση δεν ισχύει, καθότι η ανάλυση αυτή αναφέρεται σε δειγματοληψίες των αρχών Ιουνίου στην καλύτερη των περιπτώσεων», τόνισε μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ο επιστήμονας εξαίρεσε από τον… κανόνα την Κρήτη, της οποίας η γονιδιωματική ανάλυση για τα δεδομένα είναι των τελευταίων δύο εβδομάδων. «Γι’ αυτό και στην Κρήτη βρέθηκαν τόσο πολλά κρούσματα της νέας παραλλαγής, διότι ακριβώς αφορά επικαιροποιημένη ανάλυση».

Ο Νίκος Τζανάκης θεωρεί ότι «η εικόνα της Κρήτης, ως ένα βαθμό και ίσως με μια χρονοκαθυστέρηση 2-3 εβδομάδων ισχύει για όλη την Ελλάδα, απλώς δεν την έχουμε αποδείξει».

Στην Κρήτη η επικράτηση της Eris είναι στο 69%.

«Με τα δεδομένα του δικού μας παρατηρητηρίου επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας του οποίου έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, δείχνουν ότι η Κρήτη προηγείται μία με δύο εβδομάδες επιδημικά ως προς την υπόλοιπη Ελλάδα, οπότε αυτή τη στιγμή η Κρήτη βρίσκεται μάλλον στην κορύφωση αυτής της αύξησης των κρουσμάτων, αυτής της μικρής επιδημικής καμπύλης και πιθανότατα στην υπόλοιπη Ελλάδα τώρα αυξάνει και περιμένουμε κορύφωση της επόμενες δύο εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Κατά τον κ. Τζανάκη «η επιδημιολογική γονιδιωματική επιτήρηση είναι πλημμελής διότι δεν στέλνονται δείγματα από όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει -τουλάχιστον δειγματοληπτικά από αυτούς οι οποίοι νοσηλεύονται- να στέλνονται μοριακά δείγματα, έτσι ώστε να αναλύονται γονιδιωματικά πολύ περισσότερα δείγματα, γεωγραφικά κατανεμημένα, σε πραγματικό χρόνο, ή με μια καθυστέρηση μίας έως δύο εβδομάδων, έτσι ώστε έγκαιρα να παρακολουθούμε με πιο στέλεχος έχουμε να κάνουμε. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να παρουσιάζεται μια εικόνα για την υπόλοιπη Ελλάδα η οποία δειγματοληπτικά ισχύει από δείγματα που έχουν ληφθεί στις αρχές Ιουνίου».

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, πάντως, εμφανίστηκε ξανά καθησυχαστικός για την Eris. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων των κρουσμάτων, σχεδόν στο 99%, τα συμπτώματα είναι άνευ σημασίας, είναι μια ιωσούλα, έστω με λίγο πυρετό για λίγες ημέρες».

newsit.gr

 

Διαβάστε επίσης: Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε η Λιζέτα Νικολάου