Ερώτηση Απ. Αβδελά για την ανάγκη νέας χάραξης του οδικού άξονα Ναυπάκτου – Θέρμου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης της Ελληνικής Λύσης κ. Απόστολος Αβδελάς, σχετικά με την ανάγκη νέας χάραξης του οδικού άξονα Ναυπάκτου – Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, ώστε βγει από την γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση η εν λόγω περιοχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου σε συνεδρίασή του της 12ης Μαρτίου 2021 αποφάσισε, κατά πλειοψηφία ότι, οι επιμέρους βελτιώσεις του επαρχιακού δρόμου «Ναύπακτος – Θέρμο» δεν αλλάζουν την κατάσταση και δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την επικοινωνία του Δήμου Θέρμου με το βασικό συγκοινωνιακό σύστημα της χώρας και με τις μεγάλες πόλεις της. Κατέληξε στο ότι, καθίσταται απαραίτητη νέα χάραξη του εν λόγω οδικού άξονα, ο οποίος δεν πρέπει να καταλήγει στο Θέρμο, αλλά να επεκταθεί ως το Καρπενήσι, βγάζοντας, έτσι, από τη γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση τον Δήμο Θέρμου και προσδίδοντας αναπτυξιακή διάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί η ήδη υποβληθείσα από το 2017 πρόταση για ένταξη στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (Σ.Π.Ε.Μ.) της κατασκευής του οδικού άξονα «Αντίρριο – Καρπενήσι» μέσω «Ναυπάκτου – Θέρμου» και προς αυτήν την κατεύθυνση να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Επιπλέον απαραίτητο είναι να εξεταστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η δυνατότητα για απευθείας ανάθεση εξειδικευμένων υπηρεσιών, βάσει του άρθρου 128, του Ν. 4412/2016, προκειμένου για την μελέτη και την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να στηρίξετε τις ως άνω προθέσεις του Δήμου Θέρμου για νέα χάραξη του οδικού άξονα «Ναυπάκτου – Θέρμου», ώστε να βγει από την γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση η ανωτέρω περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι, οι επιμέρους βελτιώσεις του ανωτέρω οδικού άξονα δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την επικοινωνία του Δήμου Θέρμου με τις μεγάλες πόλεις της χώρας;

 

  1. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να αναζητήσετε διεξοδικές λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν στις λοιπές οδικές συνδέσεις της περιοχής, με σκοπό, αφενός, τον εκσυγχρονισμό του οδικού άξονα «Αγρίνιο – Θέρμο», και αφετέρου, την ασφαλτόστρωση στο σύνολό τους των δρόμων σύνδεσης των Κοινοτήτων της εν λόγω ορεινής περιοχής με το κέντρο του Δήμου Θέρμου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Απόστολος Αβδελάς