Ερώτηση του Κ.Κ.Ε. προς τον Υπ. Υγείας για τη λειτουργία της Μ.Ε.Θ. στο Νοσ. Αγρινίου

Από τα μέσα Ιουλίου 2021, τέθηκε συνολικά σε αναστολή λειτουργίας η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας να μην διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι Μ.Ε.Θ. Το διάστημα αυτό, τα συχνότατα περιστατικά που χρήζουν αυτής τις ιδιαίτερης νοσηλείας, εξυπηρετούνται από άλλα Νοσοκομεία, μεταφέρονται εκτός νομού με δέσμευση ασθενοφόρων και με τη συνοδεία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αποστερώντας το από την καθημερινή παροχή υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι σύντομα, μετά το κλείσιμο, θα επαναλειτουργούσε, η μονάδα παραμένει ακόμη σε αναστολή. Από το τέλος Αυγούστου η επαναλειτουργία της μετατέθηκε για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι μετά την επαναλειτουργία της, η ΜΕΘ θα είναι μόνο για Covid-19 περιστατικά, αφήνοντας δραματικά ακάλυπτες όλες τις μη Covid-19 περιπτώσεις.

Όσο οι ανάγκες θα αυξάνονται, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα της πανδημίας, θα συνεχίσει να υπάρχει η απόλυτη αδυναμία άμεσης περίθαλψης βαρέων περιστατικών μη Covid-19, με άμεσο κίνδυνο απώλειας της ζωής συνανθρώπων μας.

Ήδη, στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, υλοποιείται διασωλήνωση ασθενών, γνωστών τουλάχιστον περιστατικών μη Covid-19, που παραμένουν για πολλές ώρες εκτός Μ.Ε.Θ., ενώ παράλληλα πραγματοποιείται αγωνιώδης αναζήτησης μέσω Ε.Κ.Α.Β. για εξεύρεση διαθέσιμης κλίνης Μ.Ε.Θ. σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Παρά την υπέρβαση των ορίων αντοχής και της πρόθεσης συνεισφοράς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, η ζωή και η υγεία των ασθενών τίθενται σε σοβαρούς κινδύνους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου:

  • Να λειτουργήσει άμεσα η Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, με δυνατότητα αντιμετώπισης Covid-19 και μη Covid-19 περιστατικών;
  • Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. που θα διατεθούν να είναι επαρκείς για τις ανάγκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας και να συνοδεύονται ταυτόχρονα με αύξηση του μόνιμου εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική λειτουργία τους;

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος