Ερώτηση του Μίλτου Ζαμπάρα για την πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών ΑμεΑ στα Σχολεία

Ερώτηση στη Βουλή από τον Μίλτο Ζαμπάρα για την πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών ΑμεΑ στα Σχολεία της χώρας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Μίλτος Ζαμπάρας, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 26 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., με αφορμή τα προβλήματα προσβασιμότητας στα Σχολεία που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι καθηγητές με αναπηρία.

Σε μελέτη που ολοκλήρωσαν 427 μαθητές από 38 σχολεία από όλη την χώρα με τίτλο «Χαρτογραφώντας την Προσβασιμότητα – Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο Σχολείο;», εντόπισαν 8.477 εμπόδια σε 191 ψηφιακούς χάρτες!»  

Όπως επισημαίνoυν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους: «Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν είχαν να κάνουν με σπασμένα πεζοδρόμια στη διαδρομή, εμπόδια στη διέλευση  και στην είσοδο στα σχολεία, έλλειψη ραμπών και τουαλετών για ΑμεΑ κ.α..».

Στη συνέχεια οι Βουλευτές αναφέρουν «Τα Σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν και αυτά τα ίδια προβλήματα προσβασιμότητας για τους μαθητές ΑμεΑ, ελάχιστα είναι αυτά που έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν μαθητές με κινητικά ή άλλες αναπηρίες. 

Είναι υποχρέωση μιας πολιτισμένης κοινωνίας να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολικά κτίρια, είναι υποχρέωση του κράτους να τοποθετεί ράμπες και αναβατόρια σε όλα τα σχολεία, να δημιουργεί τουαλέτες ΑμεΑ και να διευκολύνει την πρόσβαση σε όλους τους χώρους των Σχολείων»

Οι μαθητές με αναπηρία δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση με ίσους όρους με όλα τα παιδιά, έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες και έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όχι σε ένα άλλο περιβάλλον που θα είναι μόνο με άλλα παιδιά με αναπηρία αλλά στα ίδια σχολεία, στις ίδιες παιδικές χαρές, στους ίδιους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους μαζί με μαθητές χωρίς αναπηρία.

 

Διαβάστε επίσης: Η προσφορά της βουλευτικής αποζημίωσης και ο έλεγχος για τα αντιπλημμυρικά στην Αιτωλ/νία