Ερώτηση Βελόπουλου για το βυζαντινό μνημείο του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι Βόνιτσας

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με το βυζαντινό μνημείο του Παντοκράτορα στο χωριό Μοναστηράκι Βόνιτσας, που απειλείται με ολική καταστροφή.

Η ερώτηση εστιάζει στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την αποτελεσματική προστασία του ανωτέρω μνημειακού μοναστηριακού συγκροτήματος, καθώς αποτελεί σπουδαιότατο σημείο ιστορικής και αρχαιολογικής αναφοράς για την περιοχή.

Κυρία Υπουργέ,

Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα της Βόνιτσας, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, γνωστό και ως «Παντοκράτορας», κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή. Οι κάτοικοι του ως άνω χωριού καταγγέλλουν ότι, φορτηγά αυτοκίνητα τεσσάρων και πέντε αξόνων, δηλαδή σαράντα τόνων και άνω, διέρχονται, συνεχώς, μπροστά από το μνημείο, σε απόσταση μόλις δέκα εκατοστών, προκαλώντας φθορές. Αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, επισημαίνουν οι κάτοικοι, τότε θα μπορούσε να επέλθει ακόμα και η οριστική απώλεια του ως άνω βυζαντινού συγκροτήματος-μνημείου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να προβείτε στη διαπίστωση και καταγραφή των τύπων φθοράς, που
προκαλούν τα διερχόμενα φορτηγά στο ως άνω μνημείο;
2. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε για την αποτελεσματική προστασία του ανωτέρω
μνημειακού μοναστηριακού συγκροτήματος, καθώς, το εν λόγω αποτελεί
σπουδαιότατο σημείο ιστορικής και αρχαιολογικής αναφοράς για την περιοχή;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ