Ερώτηση Βουλευτών Κ.Κ.Ε. για την ακαρπία στην ελαιοπαραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, που κατέχουν μεγάλο ποσοστό της συνολικής πανελλαδικής παραγωγής, σε λαδοελιά και βρώσιμη ελιά.

Τα προβλήματα προέρχονται από το φαινόμενο της “ακαρπίας” λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν στην περιοχή της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή παραγωγή ή και καθόλου σε αρκετές περιπτώσεις.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου παράγεται περίπου το 40% της παραγωγής ελιάς Καλαμών καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 70%. Στον Νομό Ηλείας υπάρχουν ολόκληρες περιοχές με ολοκληρωτική καταστροφή, με αποτέλεσμα οι αγρότες ιδιαίτερα από αυτές τις περιοχές να απειλούνται με αφανισμό.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα, που οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο κ.α.

Οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με την καταστροφή της σοδειάς τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

-Την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή από το πρόβλημα της ακαρπίας,

– Την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν,

– Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών,

– Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες,

– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας),

– Την εξασφάλιση εγγυημένων τιμών στη βρώσιμη ελιά και στα άλλα προϊόντα που να εξασφαλίζουν την κάλυψη του κόστους παραγωγής, το εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό και φθηνά προϊόντα στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι Βουλευτές: Καραθανασόπουλος Νίκος, Έξαρχος Νίκος, Παπαναστάσης Νίκος

Διαβάστε επίσης: Απόψε η εκδήλωση της Π.Ε. Ηλείας της «Αντίστασης Πολιτών» με τον Βασίλη Χατζηλάμπρου