Ερώτηση Μ. Ζαμπάρα στη Βουλή για την άρση του «τέλους διέλευσης» φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μίλτος Ζαμπάρας με 17 ακόμα Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., με αφορμή την επιβολή τέλους διέλευσης που επέβαλε η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας στο φυσικό αέριο.

Η Βουλγαρία θέσπισε έκτακτο φόρο για στο ρωσικό αέριο που μεταφέρεται σε άλλες χώρες μέσω Βουλγαρίας και υπήρξε μεγάλη αναστάτωση για τις επιπτώσεις που θα έχει για τους καταναλωτές μια τέτοια επιβάρυνση.

Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους: «Σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στους λογαριασμούς στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα έχουν ήδη εκτοξευθεί, έρχεται μια ακόμα αύξηση που θα φτάσει στα 20€/μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φυσικό αέριο, που θα δημιουργήσει ένα ασφυκτικό και δυσβάσταχτο βάρος για τις τσέπες των νοικοκυριών και μάλιστα χωρίς να έχουμε μπει στην καρδιά του χειμώνα».

Οι γειτονικές χώρες έχουν ήδη αντιδράσει έντονα στην μονομερή ενέργεια της Βουλγαρία,  αντιθέτως η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρεί σιγή ιχθύος.

«Στο τέλος τον λογαριασμό θα τον πληρώσει πάλι ο Έλληνας καταναλωτής που σύμφωνα με έρευνες ήδη το ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα θέρμανσης.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που αναμένεται να λήξει η «περίοδος χάριτος» για τις ρήτρες αναπροσαρμογής, που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, που ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας θα δημιουργήσει επιπλέον ενεργειακά προβλήματα και ο μέσος Έλληνας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς και στα έξοδα του».

Κλείνοντας οι Βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό ποιες πρωτοβουλίες και ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μην επιβληθεί τέλος διέλευσης φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν με οποιοδήποτε τρόπο οι καταναλωτές από το εν λόγω τέλος.

 

Διαβάστε επίσης: Π. Παπαδόπουλος – Δ.Ε.Υ.Α.Μ.: «Σκανδαλώδης απόφαση ανάθεσης 3.700 ευρώ σε ειδικό συνεργάτη-νομικό του Δήμου