Την ερχόμενη Παρασκευή η απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Στην πλέον κρίσιμη εβδομάδα του lockdown μπαίνει η χώρα αφού την ερχόμενη Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει εάν την Δευτέρα 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή εάν εξ αιτίας των πολλών κρουσμάτων και της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία η αγορά θα ανοίξει τελικά στις 5 Απριλίου ή και αργότερα. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ημερών η επίταξη των γιατρών του ιδιωτικού τομέα καθώς τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι πολλά και δυσεπίλυτα δεδομένου ότι γιατροί και νοσηλευτές έχουν φτάσει στα όρια τους.

  • Κανείς πάντως δεν μπορεί να προϊδεάσει για τις αποφάσεις της επιτροπής καθώς πολλοί επιστήμονες ανάμεσα στους και ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να πάρουν μια απόφαση που μπορεί να αποβεί μοιραία για την χώρα.

Από την άλλη το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση καίγεται να ανοίξει το λιανεμπόριο προκειμένου στην συνέχεια να πάρουν σειρά τα σχολεία και η εστίαση στις 19 Απριλίου . Όλα θα εξαρτηθούν φυσικά από τον αριθμό των κρουσμάτων , και των διασωληνομένων αυτής της εβδομάδας . Εάν δηλαδή τα επιδημιολογικά στοιχεία συνεχίσουν να είναι τα ίδιο υψηλά όλα δείχνουν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πάει μια με δύο εβδομάδες αργότερα πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την παιδεία και την εστίαση.

 «Αυτή την στιγμή όλα είναι στο τραπέζι και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποτέ θα ανοίξουμε» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο ωστόσο δεν έκρυβε και τους φόβους του για την πορεία της οικονομίας στην περίπτωση που το άνοιγμα του λιανεμπορίου πάρει και άλλη αναβολή.

Φυσικά καθοριστική περίοδος για την ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται απ όλους το Πάσχα δεδομένου μάλιστα ότι έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι τα πράγματα μέχρι τότε θα πηγαίνουν καλύτερα και άρα θα μπορεί να κινηθεί και το λιανεμπόριο αλλά και η εστίαση.

  • Από σήμερα πάντως ξεκινούν την λειτουργιά τους τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με αυστηρούς περιορισμούς και αυστηρά μέτρα προκειμένου να μην δημιουργηθεί μια νέα εστία εξάπλωσης του ιού.

topontiki.gr