Έρχονται οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί – Ποιες ηλικίες αφορούν

Ανεβάζει στροφές το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των πολιτών στην Ελλάδα και πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν και κατ’ οίκον εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 80-89.

Τον κατ’ οίκον εμβολιασμό προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

O Άκης Σκέρτσος επανέλαβε και κάποια γενικά στοιχεία: ως προς τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας, που είναι 8,8 εκατ., πρώτη δόση έχει κάνει σχεδόν το 23%-24%, ενώ το 10% -από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως παρατήρησε- έχει κάνει και τη δεύτερη δόση. Και, μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο οι γραμμές εμβολιασμού αυξάνονται σε 1.500 σχεδόν, σε όλη τη χώρα.

Το τείχος ανοσίας πρέπει να υπερβεί το 70% του πληθυσμού, κάτι που προβλέπεται ότι «θα συμβεί προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο, το πρώτο τείχος ανοσίας είναι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού -αυτό το πιάνουμε τώρα, αρχές Μαΐου, γι’ αυτό έχουμε συνδέσει τη σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης με αυτό το χρονικό ορόσημο», εξήγησε ο υφυπουργός.

Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική, όπως είπε, αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, τη σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας που είναι «ο πιο σημαντικός δείκτης που πρέπει να παρακολουθούμε ως προς τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Πλέον, συμπλήρωσε, «βρισκόμαστε κάτω από το 4% που είναι το κατώφλι του συναγερμού για να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, βλέπουμε αποκλιμάκωση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις, αυτά όλα είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική που επιλέξαμε τον τελευταίο μήνα για ελεγχόμενο άνοιγμα, ελεγχόμενη επαναλειτουργία, για ανάσες ελευθερίας που έπρεπε να δοθούν στον πολίτη για να τηρεί καλύτερα τα μέτρα». Για τα self tests ανέφερε: «Επιλέξαμε να θωρακίσουμε τους πολίτες με τη δυνατότητα της αυτοδιάγνωσης μέσω του οικιακού τεστ, που έχει πάει πολύ καλά ως τώρα».

eleftherostypos.gr