Εθνικές Εκλογές 2023: Στις 11 η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών για την υπηρεσιακή Κυβέρνηση

Μετά τις άκαρπες διερευνητικές εντολές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή μετά την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έλαβε και επέστρεψε τη διερευνητική εντολή τη Δευτέρα, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, την Τρίτη, επιστρέφοντας αμέσως την εντολή που έλαβαν. Πλέον, οι διαδικασίες κινούνται ώστε να σχηματιστεί υπηρεσιακή Κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τους Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλο σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές.

Θεωρείται πιθανό, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να ορκιστεί την Πέμπτη και μια ημέρα αργότερα η υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή την θέση θα πρέπει να είναι ανώτατος δικαστικός δηλαδή, είτε ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ή η Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, ή τέλος η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Παραδοσιακά, είθισται να επιλέγεται ο αρχαιότερος δικαστικός και έτσι «φαβορί» θεωρείται ο κ. Σαρμάς.

Η Βουλή της μιας ημέρας

Μετά την διορθωτική αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, η Βουλή συγκαλείται τέσσερις ημέρες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Οι Βουλευτές που «κέρδισαν» τον σταυρό των πολιτών ορκίζονται είτε με θρησκευτικό όρκο είτε με πολιτικό, για ένα 24ώρο. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα, στις 10:30 οι Βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αντιπροέδρους και τους γραμματείς. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Εφόσον πρόκειται για νέες εθνικές εκλογές, όλες οι σχετικές διαδικασίες, όπως η κατάθεση προγραμμάτων, σημάτων των κομμάτων, συνδυασμών με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο και η επ’ αυτών κρίση της Ολομέλειας του Πρώτου Τμήματός του αναφορικά με το δικαίωμα ή όχι της συμμετοχής τους σε εκλογές, θα επαναληφθούν εξαρχής.

Αυτή την φορά πάντως, δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλει «σταυρό» ο ψηφοφόρος, για αυτό άλλωστε και δεν θα υπάρχει στυλό μέσα στα παραβάν. Σημαντικό είναι πως οι προσεχείς Εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον, πλέον, σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Ελένη Γκρήγκοβιτς – protothema.gr

 

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Δεν κράτησε την εντολή