Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα

Με την τεράστια κρίση της Δημόσιας Υγείας, που έχει να κάνει με τη διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό και στις επιπτώσεις που αυτή έχει στη Δημόσια Υγεία, ξεκίνησε την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για τη νόσο COVID-19.

Στη συνέχεια ανέφερε μια ενημέρωση που είχε από τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος  του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή και ανά 100.000 κατοίκους και οι οποίοι αποδεικνύουν ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο «κόκκινο». «Μου ζήτησε», είπε, «να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, την Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο».

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τη νόσο COVID-19, είπε:

«Ο Πρωθυπουργός της χώρας έδωσε εντολή να εκπονήσουμε νωρίς ένα επιχειρησιακό σχέδιο και το πώς θα υλοποιηθεί αυτό, έτσι ώστε όταν θα έχουμε τα εμβόλια για την COVID να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε με ασφάλεια, με οργάνωση και με ιεράρχηση τους συμπολίτες μας».

Στη συνέχεια και μεταξύ άλλων ανέφερε:

Πώς θα γίνουν οι προμήθειες των εμβολίων.

Οι προμήθειες των εμβολίων θα είναι κεντρικές. Ήδη υπάρχει κεντρική προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια προμηθεύεται κεντρικά για όλα τα κράτη-μέλη.

Μιλάμε για 1,1 δις δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη. Οι δόσεις αυτές θα είναι στην ίδια χρονική περίοδο παράδοσης για την κάθε χώρα, με την ίδια αναλογία εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό για την κάθε χώρα και στην ίδια τιμή του εμβολίου για την κάθε χώρα.

Στην τιμή συμβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα, λοιπόν, μειώνεται το κόστος του εμβολίου για όλα τα κράτη- μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαπραγματευθεί με έξι εταιρείες, με τις τέσσερις έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα ή συμβόλαια. Αυτές οι εταιρείες είναι η AstraZeneca, η Johnson & Johnson, η Sanofi-GSK, η BioNTech-Pfizer, η CureVac και η Moderna.

Ποιος είναι ο τρόπος που θα φτάσουν τα εμβόλια σε μας, πώς θα γίνει η αποθήκευση και η διανομή.

Υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, των μεγάλων εταιρειών που είδατε, και άλλων. Με διάφορους τρόπους, αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες των κρατών-μελών και εμείς έχουμε δύο τέτοιες κεντρικές αποθήκες. Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό.

Πόσα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχουν;

Θα είναι 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Και αυτά τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Και έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί.

Αν χρειαστεί και αν παραστεί αυτή η ανάγκη, δηλαδή, αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη μονάδα του χρόνου, εντός μηνός θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας και για άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Αλλά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα, είναι ένας μεγάλος αριθμός.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Το 30% των τεστ για COVID στη χώρα, γίνεται στα Κέντρα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποσυμφορίζοντας τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων. Είναι χώροι και σημεία που μπορούν να πηγαίνουν περιπατητικοί ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα, με την υπόνοια της νόσου.

Παράλληλα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα στηρίξει και όλη αυτή την προσπάθεια, όλο αυτό το project. Εκεί θα εμβολιαστεί το κύριο κομμάτι των συμπολιτών μας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών υλοποιεί σε σειρά συνεδριάσεων το project, ανάλογα με τις ποσότητες των εμβολίων και την προτεραιοποίηση.

Πρώτοι απ’ όλους, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού. 

Πώς μπορεί να κλείσει ένας συμπολίτης μας ραντεβού;

Είτε με sms, δηλαδή με μήνυμα, είτε online διαδικτυακά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, είτε για αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να τηλεφωνήσει και να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να του δοθεί συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Το Κράτος θα καταχωρήσει μέσω του ΑΜΚΑ τους συμπολίτες μας. Θα καταχωρήσει τη βάση και θα δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές ώστε μπορέσουν να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες.

Ως προς τους οίκους ευγηρίας. 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Φτάνει μόνο το εμβόλιο;

«Όχι, δεν φτάνει μόνο το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. «Όμως είναι ένας πολύς σημαντικός σταθμός. Γιατί αν προσέξουμε, αν σεβαστούμε τον διπλανό μας, αν κάνουμε λίγη υπομονή τώρα το χειμώνα, σε δύσκολες συνθήκες που πιέζεται η κοινωνία, που πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είμαι πεπεισμένος και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να αρχίσουμε σταδιακά να εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να χτίσουμε μια μερική και μετά συνολική ανοσία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».


Αίθουσα σύνταξης
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr