Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EU F&V Consumption: Σε πρώτο πλάνο ακτινίδια και σπαράγγια

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με κεντρικό σύνθημα το «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», φιλοδοξεί να βάλει στο τραπέζι μας δυο προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει τις αγορές και που η παραγωγή τους στην Ελλάδα κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Πρόκειται για τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, που αν ακόμη δεν τα έχετε ανακαλύψει, είναι βέβαιο ότι με την πρώτη επαφή μαζί τους, θα τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Οι χώρες στόχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος EU F&V Consumption είναι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Σουηδία.

Πράσινο, Κίτρινο και Κόκκινο Ακτινίδιο

Η ακτινιδιά ήταν φυτό αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Υπάρχουν πολλά είδη ακτινιδίου, αλλά τα πιο σημαντικά είναι τα Actinidia deliciosa, Actinidia chinensis και Actinidia arguta.

Το φυτό της ακτινιδιάς ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη και είναι δίοικο. Υπάρχουν δηλαδή θηλυκά τα οποία παράγουν τους καρπούς και αρσενικά δέντρα τα οποία χρειάζονται για να γίνει η επικονίαση.

Η φύτευση μπορεί να γίνει πλέον καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου (ανάλογα την ποικιλία και την ανάπτυξη του φυτωρίου που θα χρησιμοποιηθεί), ενώ η συγκομιδή  ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακτινιδιώνα και τον βαθμό ωρίμανσης των φρούτων.

Το πράσινο ακτινίδιο

Το γνωστό για όλες τις θρεπτικές και ευεργετικές του ιδιότητες παρσινόσαρκο ακτινίδιο που είναι η πρώτη ποικιλία (ποικιλία Hayward) που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο μετά το 1920.

Το κίτρινο ακτινίδιο

Υπερέχει τόσο για τα γευστικά όσο και για τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του σε σχέση με το πρασινόκαρπο, είναι γλυκό, περιέχει αξιοσημείωτες ποσότητες φυτικών ινών και βιταμίνης C είναι σφιχτό και ζουμερό, με εξαιρετικά αναζωογονητική γεύση, που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό τόσο στα παιδιά όσο και σε μεγάλους.

Το κόκκινο ακτινίδιο

Η πιο καινούρια, αλλά και η πιο γευστική νέα ποικιλία είναι η κοκκινόσαρκη, η οποία εισήλθε στην καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια και κερδίζει συνεχώς την προτίμηση μεγάλης μερίδας του κοινού. Έχει την πιο γλυκιά γεύση εξωτική κατά πολλούς, που θυμίζει μάνγκο ή άλλα τροπικά φρούτα ενώ παράλληλα όλες οι βιταμίνες και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ πιο υψηλά και από την κίτρινη, αλλά πολύ περισσότερο από την πράσινη ποικιλία.

Η πλούσια γλυκιά γεύση του και το άρωμά του, κερδίζει την καρδιά όσων το έχουν δοκιμάσει και ιδιαίτερα τα παιδιά που το εντάσσουν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση στην καθημερινή τους διατροφή, τόσο ως σνακ, όσο και ως συνοδευτικό σε σαλάτες, ή άλλες παρασκευές.

3+1 λόγοι για να τρώμε ακτινίδια

1. Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C είναι τόσο υψηλή που είναι διπλάσια από τα πορτοκάλια που φημίζονται για αυτή.

2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

3. Περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

+1  Άφθονα ευεργετικά χαρακτηριστικά

Το πλήθος των ευεργετικών ιδιοτήτων του ακτινιδίου είναι συνδυασμός σπάνιος. Βοηθά σε πάρα πολλές οργανικές λειτουργίες, από το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή λειτουργεία μέχρι γαστρεντερικό, οστά, δέρμα, βάρος, μεταβολισμό, ύπνο, νεφρά, δυσκοιλιότητα, όραση κ.ά.

Διατροφική αξία ακτινιδίου ανά 100 γραμμάρια

Θερμίδες 66Kcal
Πρωτεΐνη 0,79 γρ
Λίπος 0,07 γρ
Υδατάνθρακες 17,5 γρ
Φυτικές ίνες 3 γρ
Νερό 81%
Βιταμίνη C 150 mg
Βιταμίνη Β1 0,02 mg
Βιταμίνη Β2 0,05 mg
Βιταμίνη Α 174 Ι.U. ή Διεθνείς μονάδες
Βιταμίνη Κ 40,3 μg
Βιταμίνη Ε 1,46 mg
Φώσφορο 64 mg
Νάτριο 7 mg
Ασβέστιο 16 mg
Σίδηρος 0,51 mg
Κάλιο 264 mg
Χαλκός 0,13 mg
Μαγνήσιο 17 mg

Σπαράγγι

Μια επιλογή με πλούσια διατροφική αξία

Το σπαράγγι συνδυάζει μοναδική γεύση με ευεργετική αξία. Έχει χαμηλά λιπαρά και άλατα και παρότι σχεδόν το 94% του σπαραγγιού αποτελείται από νερό, είναι αστείρευτη πηγή βιταμινών και άλλων πολύτιμων βιοχημικών στοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Εμπεριέχει επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ, φωσφόρο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και χρώμιο.

3+1 λόγοι για να τρώμε σπαράγγια

1. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά λίγες θερμίδες. Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες και μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα φυλλικού οξέος και βιταμινών Α, C και Κ1.

2. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν συνεισφέρουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

3. Τα σπαράγγια περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

+1 Eίναι εύκολο να προστεθεί στη διατροφή μας!

Εκτός από θρεπτικά, τα σπαράγγια είναι εύγευστα και εύκολα ενσωματώνονται στη διατροφή μας. Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, όπως βράσιμο, ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό και σοτάρισμα. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρι ενώ προστίθεται εύκολα τόσο σε παρασκευές στο φούρνο και την κατσαρόλα (αντικαθιστώντας ζυμαρικά και πατάτες), αλλά και σε σαλάτες, φριτάτες, ομελέτες και τηγανητές πατάτες κλπ.

Μια επιλογή άριστης μεσογειακής διατροφής

Αιώνια διατροφική αξία, από τα βάθη της αρχαιότητας ως τη σημερινή εποχή

Με καταγωγή χιλιάδων χρόνων από τις γόνιμες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου το σπαράγγι φτάνει στη σύγχρονη εποχή μέσα από ένα μακραίωνο ταξίδι που κορυφώνεται με τη διατροφική και γευστική αναγνώρισή του από τους σύγχρονους Ευρωπαίους οι οποίοι το έχουν εντάξει στις γαστριμαργικές τους συνήθειες και το θεωρούν σπουδαία υπερτροφή. Η καλλιέργεια του ήμερου σπαραγγιού έχει εξαπλωθεί σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ καταναλώνεται σε πολύ περισσότερες και με τα δυο είδη του:

Στην Ελλάδα, το σπαράγγι καλλιεργείται σε περιοχές που παρουσιάζουν κλιματική εύνοια και γονιμότητα εδάφους που συντελούν στη μοναδική υπεροχή του. Στα χωράφια καλλιέργειάς του διαμορφώνονται γραμμές υπερυψωμένης χωμάτινης μάζας, τα λεγόμενα «σαμάρια».

Καθώς οι βλαστοί του λαχανικού αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, παράγεται το λευκό χρώμα των πρώτης ποιότητας που είναι το λευκό σπαράγγι, ενώ στη συνέχεια με την έξοδο του φυτού στο φως του ήλιου και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης παράγεται το πράσινο χρώμα στο πράσινο σπαράγγι.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ (ανά 100g λαχανικού)
Ενέργεια 85 kJ (20 kcal) Φολικό οξύ (Β9) 52 mg
Υδρογονάνθρακες 3,88 g Χολίνη 16 mg
Σάκχαρα 1,88 g Βιταμίνη C 5,6 mg
Φυτικές ίνες 2,1 g Βιταμίνη E 1,1 mg
Λίπη 0,12 g Βιταμίνη K 41,6 mg
Πρωτεΐνες 2,2 g Ασβέστιο 24 mg
Βιταμίνη Α 38 mg Σίδηρος 2,14 mg
Β-καροτίνη 449 mg Μαγνήσιο 14 mg
Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη 710 mg Μαγγάνιο 0,158 mg
Θειαμίνη (Β1) 0,143 mg Φωσφόρος 52 mg
Ριβοφλαμίνη (Β2) 0,141 mg Κάλιο 202 mg
Νιασίνη (Β3) 0,978 mg Νάτριο 2 mg
Παντοθενικό οξύ (Β5) 0,274 mg Ψευδάργυρος 0,54 mg
Βιταμίνη Β6 0,091 mg
Πηγή: Βάση Διατροφικών Δεδομένων Υπουργείου Γεωργίας ΗΠΑ

e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: 30η Agrotica: Έρχεται πιο δυναμική από ποτέ