Ευθύμιος Λέκκας: Πολύ μεγαλύτερος ο όγκος νερού που έπεσε στην Καρδίτσα σε σύγκριση με τον «Ιανό»

Δύο χρόνια μετά την κακοκαιρία «Ιανός» οι κάτοικοι σε Μουζάκι και Παλαμά βιώνουν ακόμη χειρότερα τον υδάτινο εφιάλτη της κακοκαιρίας «Daniel».

Τότε το ύψος των βροχοπτώσεων στην Καρδίτσα ήταν 188 χιλιοστά και στο Μουζάκι 158 χιλιοστά, ενώ τώρα η βροχή που έπεσε ήταν 331 χιλιοστά στην Καρδίτσα και 223 χιλιοστά στο Μουζάκι. Στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες εξηγούν γιατί πλημμύρισαν Μουζάκι και Παλαμάς.

Όπως εξήγησε στο protothema.gr ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας «το ύψος των τωρινών βροχοπτώσεων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της κακοκαιρίας Ιανός και σε συνδυασμό με το μορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής λειτούργησαν έτσι ώστε να γεμίσει με πάρα πολύ νερό η λεκάνη απορροής που βρίσκεται πάνω από τα χωριά Δρακότρυπα και Νεράιδα και κατέβηκε πάρα πολύ νερό.

Παράλληλα, η υπερχείλιση του ποταμού Πάμισα που διασχίζει το Μουζάκι, αλλά και το γεγονός ότι εξαιτίας του όγκου του νερού τα φράγματα δεν άντεξαν, οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και γίνει ο απολογισμός, θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να επανεξετάσει και πάλι όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση μελλοντικών ισχυρών καιρικών φαινομένων.

Βασίλης Γούλας – protothema.gr

 

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Daniel»: Νεκρός ο 49χρονος Κτηνοτρόφος από το Πετρωτό Δομοκού