Στην εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» δημοσιεύθηκε σήμερα από τη γνωστή Μεσολογγίτισσα βιβλιοκριτικό – φιλόλογο Λαμπρινή Κουζέλη μια εξαιρετική βιβλιοπαρουσίαση του συγγράμματος του συγγραφέως Αντώνη Διακάκη.

Πιο συγκεκριμένα η κα Κουζέλη παρουσιάζει τη διδακτορική διατριβή του Αντώνη Διακάκη «Το Μεσολόγγι του 1821» (Ασίνη, 2019).

Πρόκειται για ένα συγγραφικό – ιστορικό έργο που αναφέρεται στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και που αξίζει να διαβαστεί από όλους μας. Πιο αναλυτικά αναφέρει:

Ξακουστό για τη θέση του στον Αγώνα, το Μεσολόγγι μπορεί να ευτύχησε να μνημειωθεί από τον εθνικό μας ποιητή, δεν αξιώθηκε όμως μια εμπεριστατωμένη μονογραφία από την ιστορική επιστήμη.

Η διδακτορική διατριβή του Αντώνη Διακάκη «Το Μεσολόγγι του 1821» (Ασίνη, 2019) που κυκλοφορεί σε βιβλίο, είναι η πρώτη ιστορική μελέτη που παρουσιάζει την επαναστατική ιστορία της Ιερής Πόλης από απόσταση χρόνου, με νηφαλιότητα και αξιοποίηση των αρχειακών πηγών.

Ο Διακάκης αρχίζει από το Μεσολόγγι του 18ου αιώνα, ευημερούσα πολιτεία με εμπορικό στόλο και παρακολουθεί την εξέλιξή του στις παραμονές της Επανάστασης, τις προσφυγικές ροές από τα βόρεια με την έναρξη του Αγώνα, τις σχέσεις του με τα Επτάνησα, τον ρόλο του ως διοικητικού και οικονομικού κέντρου της Δυτικής Στερεάς το 1823 – 1824, την υπόθεση της χρηματοδότησης με το πρώτο αγγλικό δάνειο και τις επιδράσεις των εμφύλιων συγκρούσεων στην πόλη.

Ο δρόμος προς τις πολιορκίες, περνά μέσα από στοιχεία για την οργάνωση των ιατρικών υπηρεσιών, τις εφημερίδες και τις εκδόσεις, την εκπαίδευση, τη θέση των γυναικών και των παιδιών στη μεσολογγίτικη κοινωνία και την καθημερινή ζωή, για να καταλήξει στην τύχη των ενόπλων και των αιχμαλώτων μετά την Έξοδο.

Εποπτεύοντας μια ευρεία χρονική περίοδο, με στοιχεία στρατιωτικής, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας η μελέτη είναι η απαραίτητη βάση η οποία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής βιβλιογραφίας για το σολωμικό «αλωνάκι».

aixmi-news.gr