Εξάπλωση μετάλλαξης Covid-19 στην Ιρλανδία, πρώτα κρούσματα σε Ιαπωνία

Πέντε μολύνσεις του νέου στελέχους ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας της Ιαπωνίας • Άγνωστη η μέχρι στιγμής εξάπλωση στην Ιρλανδία • Μέτρα από Ρωσία.

«Καμπανάκι» στις παγκόσμιες αρχές υγείας αλλά και στους αρμόδιους φορείς των κρατών έχει χτυπήσει η εξάπλωση του νέου στελέχους Covid-19, που εντοπίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία και φέρεται υπεύθυνο για την έξαρση κρουσμάτων στη χώρα. Η μετάλλαξη αυτή έχει ήδη βγει από τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και εκτός από την Ευρώπη, έχει αγγίξει και άλλες ηπείρους.

Αρκετές κυβερνήσεις κρατών έχουν ήδη προβεί σε περιορισμούς ταξιδιών και απαγορεύσεις πτήσεων από τη Βρετανία, προκειμένου να αποφύγουν την έλευση του νέου στελέχους στο έδαφός τους. Ανήμερα Χριστουγέννων η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που φτάνουν από τη Βρετανία θα πρέπει να εισέρχονται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Η νέα μετάλλαξη είναι 70% πιο μεταδοτική, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο το εάν είναι πιο θανατηφόρο. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν τα εμβόλια που ήδη έχουν παρασκευαστεί είναι εξίσου αποτελεσματικά και στη νέα μετάλλαξη. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Επιδημιών (ECDC) έχει επισημάνει ότι η μετάλλαξη του ιού κυκλοφορεί ήδη εδώ και ένα μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι «η διασπορά του διεθνώς έχει ήδη αρχίσει, παρότι η έκτασή της δεν είναι ακόμα γνωστή».

Πρώτα κρούσματα σε Ιαπωνία, εξάπλωση μετάλλαξης στην Ιρλανδία

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε τα πρώτα πέντε κρούσματα στη χώρα με τη νέα μετάλλαξη του ιού. Οι πέντε θετικοί στο νέο στέλεχος έφτασαν στη χώρα μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου, προτού η Ιαπωνία να εντείνει τον έλεγχο των συνόρων για όσους έρχονται από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο, ο ένας από τους πέντε (ένας 60χρονος άντρας) ανέφερε κόπωση, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις δεν είχαν συμπτώματα. Όλοι μπήκαν σε καραντίνα, κατευθείαν από το αεροδρόμιο.

Παράλληλα, η Ιρλανδία επιβεβαίωσε ανήμερα Χριστουγέννων ότι κυκλοφορεί στη χώρα η μετάλλαξη του ιού. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2» αφού το Εθνικό Εργαστήριο Ιολογίας του Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Δουβλίνου ανέλυσε το γονιδίωμά του, ανέφερε ο αρχίατρος Τόνι Χόλοχαν.

«Οι περαιτέρω εξετάσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα καθορίσουν σε ποιο βαθμό» έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη αυτή στην Ιρλανδία, πρόσθεσε ο Χόλοχαν.

Εντοπισμός και σε άλλες χώρες

Την παραμονή Χριστουγέννων η Δανία ταυτοποίησε 33 μολύνσεις με το νέο στέλεχος του κορονοϊού. Όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Σέρουμ (SSI), η αρχή για τις μολυσματικές ασθένειες της Δανίας, τα περιστατικά εντοπίστηκαν στο διάστημα 14 Νοεμβρίου με 14 Δεκεμβρίου.

«Τα τελευταία αποτελέσματα του προσδιορισμού της νουκλεοτιδικής αλληλουχίας δείχνουν πως υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα στη Δανία με το νέο αγγλικό στέλεχος του ιού, αν και σε πολύ χαμηλό επίπεδο», ανέφερε το SSI. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως οι 33 άνθρωποι που κόλλησαν το νέο στέλεχος δεν είχαν κάποια σχέση με την Αγγλία ούτε είχαν ταξιδέψει σε άλλες χώρες.

Επίσης, οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι εντοπίστηκε στη χώρα τους η μετάλλαξη της νόσου Covid-19. Πρόκειται για μια γυναίκα που πέταξε στη Φρανκφούρτη από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, στις 20 Δεκεμβρίου για να επισκεφθεί συγγενείς και εξετάσθηκε και βρέθηκε θετική κατά την άφιξή του.

Κρούσματα του νέου στελέχους έχουν εντοπιστεί επίσης σε Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστραλία.

Μεταλλάξεις σε Πορτογαλία και Ν. Αφρική

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. «Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές (του νέου κορονοϊού) σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», υπογράμμισε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο» ότι οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν «βαρύτερες» μορφές της ασθένειας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ίσως οφείλεται στην υψηλότερη μεταδοτικότητά τους, πρόσθεσε ο ειδικός.

Επίσης, άλλη μια παραλλαγή του ιού Νιγηρία: Άλλη μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού βρέθηκε στη Νιγηρία

Άλλη μια νέα παραλλαγή του νέου κορονοϊού φαίνεται να έχει εμφανιστεί στη Νιγηρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής ο επικεφαλής του Αφρικανικού οργανισμού ελέγχου της νόσου προειδοποιώντας ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή αφότου η Βρετανία και η Νότια Αφρική ανέφεραν και οι δύο, νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές, οδηγώντας σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αναταραχές στις αγορές.

«Είναι ένα ξεχωριστό στέλεχος από τα στελέχη στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Τζον Νκένγκασονγκ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Αφρική σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Αντίς Αμπέμπα.

«Αυτό που βλέπουμε στη Νιγηρία, και αυτό βασίζεται σε πολύ περιορισμένα δεδομένα ακόμη, έχει τη μετάλλαξη 501», πρόσθεσε ο Νκένγκασονγκ, αναφερόμενος στην παραλλαγή με την ονομασία 501.V2 που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και ανακοινώθηκε από αξιωματούχους δημόσιας υγείας εκεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Το CDC της Νιγηρίας και το Αφρικανικό Κέντρο Αριστείας για τη Γονιδιωματική των Λοιμωδών Νόσων στη Νιγηρία θα μελετήσουν περισσότερα δείγματα, δήλωσε ο Νκένγκασονγκ.

Το κύριο ερευνητικό κέντρο της χώρας για την Covid-19 μόλις δημοσίευσε τις γονιδιωματικές ακολουθίες της νέας παραλλαγής, πρόσθεσε ο Νκένγκασονγκ.

Το CDC της Νιγηρίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Νκένγκασονγκ.

Η Νιγηρία, η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής με περισσότερα από 200 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει λιγότερα κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με πολλές άλλες στην ήπειρο.

Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων ξεπέρασε τις 80.000 χθες, Τετάρτη. Τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα.

efsyn.gr