Οι Εχινάδες Νήσοι σε πρώτο πλάνο – Ημερίδα για το Περιβάλλον στο Αγρίνιο (Videos – Photos)

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Ιουνίου 2023, στο Αγρίνιο, η Ημερίδα που διοργανώνει η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του Ο.Η.Ε. για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Καθιερώθηκε πριν από πενήντα χρόνια από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και από το 1973 έως σήμερα φέρνει στο προσκήνιο τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, προσκαλώντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δεσμευτούν για την προστασία του πλανήτη.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας γιορτάζουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με σαράντα εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα, από την Ήπειρο και τις Πρέσπες ως τη Ροδόπη και τον Έβρο, από την Αττική έως τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Η Ημερίδα

Η σημερινή Ημερίδα περιελάμβανε παρουσιάσεις σχετικά με τη βιοποικιλότητα των Εχινάδων Νήσων και τις διαχειριστικές δράσεις που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης, ενώ διανεμήθηκε δωρεάν το λεύκωμα «Εχινάδες Νήσοι – από τον μύθο στην πραγματικότητα».

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν η κ. Μαρία-Βασιλική Τζατζάκη, νομική σύμβουλος ΟΦΥΠΕΚΑ που θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του οργανισμού, ο κ. Γιάννης Σελιμάς, Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης με θέμα «Μονάδα Διαχείρισης  και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τις Εχινάδες Νήσους», ο κ. Γιάννης Κασβίκης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος με θέμα «Δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων για τη διαχείριση & προστασία του συμπλέγματος των Εχινάδων Νήσων», ο κ. Κώστας Βιδάκης, ΕΔΙΠ Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, θα παρουσιάσει το λεύκωμα «Εχινάδες νήσοι από τον μύθο στην πραγματικότητα» και ο κ. Διονύσης Μαμάσης, Περιβαλλοντολόγος με θέμα «Εξερευνώντας την ερπετοπανίδα των Εχινάδων Νήσων».

Χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζώης.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την Ημερίδα:

Χαιρετισμός της κ. Μαρίας-Βασιλικής Τζατζάκη, νομικής συμβούλου ΟΦΥΠΕΚΑ

Ομιλία του κ. Γιάννη Σελιμά, Προϊσταμένου της Μονάδας Διαχείρισης με θέμα «Μονάδα Διαχείρισης  και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τις Εχινάδες Νήσους»

Χαιρετισμός του κ. Κωνσταντίνου Ζώη, Αντιδημάρχου Αγρινίου

Παρουσίαση του λευκώματος «Εχινάδες νήσοι από τον μύθο στην πραγματικότητα» από τον κ. Κώστα Βιδάκη, ΕΔΙΠ Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Ομιλία του κ. Διονύση Μαμάση, Περιβαλλοντολόγου, με θέμα «Εξερευνώντας την ερπετοπανίδα των Εχινάδων Νήσων»

 

Διαβάστε επίσης: Το Αγρίνιο συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα