Εξιχνιάστηκε υπόθεση λαθρανασκαφής σε ταφικό μνημείο των Ελληνιστικών Χρόνων

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου υπόθεση λαθρανασκαφής σε ταφικό μνημείο των Ελληνιστικών Χρόνων (3ος -2ος αιώνας π.Χ.), που συνέβη στο Λέπρεο Ζαχάρως.

Δράστες είναι πέντε ημεδαποί άνδρες ηλικίας 55,64,38,43 και 40 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε ότι αφορά το χρονικό της υπόθεσης οι δράστες ενεργώντας από κοινού στις 24-10-2018, στο Λέπρεο Ζαχάρως, είχαν πραγματοποιήσει παράνομη ανασκαφή βάθους περίπου -2,5- μέτρων σε αρχαίο ταφικό μνημείο των Ελληνιστικών Χρόνων (3ος -2ος αιώνας π.Χ.).

Επιπλέον, συνελήφθησαν, προχθές το βράδυ, σε περιοχή του Άστρους Αρκαδίας, δύο από τους δράστες και πιο συγκεκριμένα ο 55χρονος και ο 64χρονος, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, διότι ενεργώντας από κοινού με έναν 37χρονο συνεργό τους που επίσης έχει συλληφθεί, πραγματοποιούσαν παράνομη ανασκαφή στην περιοχή.

Στο χώρο της ανασκαφής οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα αυτοκίνητο, δυο ανιχνευτές μετάλλων και σκαπτικά εργαλεία.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσχαν ακόμη επτά κινητά τηλέφωνα, ένα ανιχνευτή μετάλλων και (3,3) γραμμάρια κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν αφαιρέσει αντικείμενα οι δράστες κατά τις λαθρανασκαφές.