Έχουμε να επιδείξουμε επιδειξίες και… «επιδειξίες»

Συνελήφθη τελικά ο 21χρονος ημεδαπός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία, (Δείτε ΕΔΩ) σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Το γεγονός αυτής της «άρρωστης» επιδειξιομανίας, σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ της προηγούμενης μέρας (Δείτε ΕΔΩ) συνέβη στην τοπική κοινότητα Δοκιμίου.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Δεν γνωρίζω, αν σας προβληματίζει η χρήση των εισαγωγικών στον επιθετικό προσδιορισμό, της παραπάνω πρότασης, αλλά τα χρησιμοποιώ, για να διαχωρίσω την «άρρωστη» επιδειξιομανία από την «κοινωνική» επιδειξιομανία, η οποία, αν και είναι κατακριτέα, ούτε «αρρώστια» θεωρείται, ούτε τη σύλληψη του συγκεκριμένου επιδειξία επιβάλλει, παρά το γεγονός ότι κατά την εκτίμησή μου τα ψυχολογικά προφίλ και των δύο ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι, ο μεν πρώτος κοινωνικά κατηγοριοποιείται ως «ανώμαλος», ο δε δεύτερος ως «γραφικός».

Ας δούμε μερικές βασικές συνιστώσες του προφίλ του «άρρωστου» επιδειξία.

«Για μια περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών», λένε οι ψυχολογικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, υπάρχουν στον εκκολαπτόμενο «άρρωστο» επιδειξία «επανειλημμένες, έντονες, σεξουαλικά διεγερτικές φαντασιώσεις, σεξουαλικές παρορμήσεις ή συμπεριφορές που αφορούν στην έκθεση των γεννητικών οργάνων του ατόμου σε μια ανυποψίαστη ξένη.

»Αυτές οι φαντασιώσεις, οι σεξουαλικές παρορμήσεις ή συμπεριφορές προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση ή έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.

»Μερικές φορές», σημειώνουν οι αναφορές, «το άτομο αυνανίζεται ενώ εκθέτει τα γεννητικά του όργανα (ή ενώ φαντάζεται να τα εκθέτει). Ψυχοδυναμικά, θεωρείται ότι ο επιδειξίας επιβεβαιώνει τον ανδρισμό του επιδεικνύοντας το πέος του και παρατηρώντας την αντίδραση του θύματος.».

Να έρθουμε τώρα στην δεύτερη περίπτωση, αυτή του «κοινωνικού» επιδειξία.

Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι σε αυτή την περίπτωση το «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» δεν είναι η σοκαριστική πρόκληση του φόβου του άλλου φύλου, αλλά η σοκαριστική για το κοινωνικό σύνολο κατάκτηση του κοινωνικού θαυμασμού, για τον οποίο ο «κοινωνικός» επιδειξίας «εργαλειοποιεί» τα κοινωνικά φετίχ του πλούτου, της ομορφιάς και της πνευματικότητας που διαθέτει (ακόμα και όταν δεν τα διαθέτει).

Ας ξαναδιαβάσουμε λοιπόν μέσα από αυτή την οπτική το παραπάνω προφίλ.

Για μια περίοδο αρκετών ετών, υπάρχουν στον εκκολαπτόμενο κοινωνικό επιδειξία επανειλημμένες, έντονες, κοινωνικά διεγερτικές φαντασιώσεις, κοινωνικές παρορμήσεις ή συμπεριφορές που αφορούν στην αδικαιολόγητη έκθεση της οικονομικής, σωματικής ή πνευματικής ευρωστίας  σε κάθε φιλική ή και άγνωστη παρέα.

Αυτές οι φαντασιώσεις, οι κοινωνικές παρορμήσεις ή οι συμπεριφορές προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση ή έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.

Μερικές φορές το άτομο αυτοθαυμάζεται ενώ εκθέτει τα κοινωνικά του φετίχ (ή ενώ φαντάζεται να τα εκθέτει). Ψυχοδυναμικά, θεωρείται ότι ο επιδειξίας καταξιώνεται κοινωνικά επιδεικνύοντας το φουσκωμένο του πορτοφόλι, τις διορθωμένες χειρουργικά γραμμές του προσώπου του, τη μεγάλη και αχρησιμοποίητη βιβλιοθήκη του σαλονιού του, καταγράφοντας την αντίδραση του θύματος.

Επειδή λοιπόν, επιδειξίες υπάρχουν πολλοί…

το νου σας σ΄αυτούς που δεν συλλαμβάνονται…

…γιατί εκεί η επιστήμη… «σηκώνει τα χέρια ψηλά».


«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr</p>