Ν. Φαρμάκης: «Διαρκής η προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών»

H προσπάθεια της Περιφέρειας για τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στη  Δυτική Ελλάδα είναι διαρκής – και πολλές φορές ξεπερνά τις τυπικές αρμοδιότητες – τόνισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, απαντώντας σήμερα Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

«Ξεπερνάμε κατά πολύ τα όρια των τυπικών αρμοδιοτήτων που έχουμε εκ του νόμου και είμαστε, κυριολεκτικά, σε κάθε περιοχή όπου παρίσταται ανάγκη, με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά οι πυροσβέστες μας, το ξέρουν καλά οι δήμοι, το ξέρουν καλά και οι πολίτες των περιοχών που απειλήθηκαν από τις φλόγες. Θεωρώ υποχρέωση της Περιφέρειας να είναι παρούσα δίπλα στον πολίτη. Και θεωρώ ότι αποτελεί ύψιστο καθήκον μας να θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύουμε το φυσικό και βέβαια, το οικιστικό μας περιβάλλον» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος διεξοδικά στις ενέργειες της Περιφέρειας ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι η δράση  ξεκινάει από την πρόληψη και συγκεκριμένα από παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, όπως οι προληπτικοί καθαρισμοί βλάστησης σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας σε συνεργασία με τα Δασαρχεία, η αποψίλωση και απομάκρυνση χόρτων από τα πρανή και τις νησίδες του οδικού δικτύου.

«Μόνο οι παρεμβάσεις των δικών μας υπηρεσιών για καθαρισμούς δρόμων ξεπερνούν τις 60 στις τρεις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί σημαντικά προβλήματα και χρόνιες ελλείψεις, όπως για παράδειγμα στο σύνολο του ορεινού όγκου του Αρακύνθου. Εκεί, η αποκατάσταση των οδικών προσβάσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη του δάσους και των καλλιεργειών και προχωρήσαμε άμεσα στις αναγκαίες παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Όπως είπε, τα μηχανήματα και το προσωπικό της Περιφέρειας βρίσκονται σε κάθε σημείο όπου υπάρχει ανάγκη καθαρισμού και βελτίωσης της βατότητας σε αγροτική και δασική οδοποιία ή καθαρισμός τάφρων ή άρση καταπτώσεων, ενώ στο πλαίσιο εργολαβιών της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα η εργολαβία καθαρισμού των πρανών που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει πάντα η δυνατότητα συνδρομής σε περίπτωση που αυτή απαιτηθεί. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της βατότητας,  έφερε ως παράδειγμα την πολύ σημαντική εργασία που έγινε στην ανατολική Αιγιάλεια και ιδιαίτερα στον άξονα Πούντας – Καλαβρύτων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητη ζώνη.

Αναφέρθηκε ακόμα στα επικαιροποιημένα σχέδια για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης κατάστασης, τη δημιουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, τη διάθεση 360.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και την ολοκλήρωση της προμήθειας 29 οχημάτων με χρηματοδότηση από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για την ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής. 

Δεν παρέλειψε όμως να εστιάσει και στην συλλογική ευθύνη, επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου, σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανυδρία, δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες. Είναι ευθύνη όλων μας να προσέχουμε τον τόπο μας, το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, να εκμηδενίζουμε τα ενδεχόμενα πυρκαγιάς έστω και από ατύχημα και φυσικά, να ενημερώνουμε την πυροσβεστική υπηρεσία για ό,τιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή μας. Στον τόπο μας έχουμε πικρή εμπειρία από μεγάλες και καταστροφικές περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα!».