Ο «Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας» στην εκδήλωση της Π.Δ.Ε. για την Τριχωνίδα

Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων στην εκδήλωση της Π.Δ.Ε για τον χωροταξικό διαγωνισμό ιδεών της λίμνης Τριχωνίδας

Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην εκδήλωση για την παρουσίαση των βραβευθεισών προτάσεων του χωροταξικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο « Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας» , ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων παρευρέθηκε δια του εκπροσώπου του κ. Σελιμά Γιάννη, Περιβαλλοντολόγου, M.Sc. 

O Συντονιστής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ στον χαιρετισμό-παρέμβαση του αναφέρθηκε στο ρόλο του Φορέα Διαχείρισης ως υπεύθυνου για την διοίκηση & διαχείριση του συνόλου σχεδόν των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επισήμανε τις δράσεις του Φορέα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την λίμνη Τριχωνίδα που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας τόσο για την περιβαλλοντική παρακολούθηση της βίδρας που εμφανίζει μεγάλη πυκνότητα και καλή κατανομή στο λιμναίο οικοσύστημα οσο και για την παρακολούθηση του νανογωβιού που θα προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έγγραφα του Φορέα Διαχείρισης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες  για μια σειρά περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη όπως το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων, τις εστίες απορριμμάτων στην παραλίμνια ζώνη , τα μπαζώματα σε σημαντικούς οικότοπους , την παράνομη αλιεία, την μη λειτουργία του θυροφράγματος ανάμεσα σε Τριχωνίδα και Λυσιμαχία καθώς και την διάθεση αστικών λυμάτων καθώς και λυμάτων του πρωτογενή τομέα στον υδάτινο αποδέκτη.

Πρότεινε να ελεγχθούν και να  τηρηθούν εντατικά οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των δραστηριοτήτων στην παρατριχώνια ζώνη, να ξεκινήσει εκ νεου η αστυνόμευση της λίμνης από την αρμόδια για την εποπτεία των εσωτερικών υδάτων  ελληνική αστυνομία καθώς και να παραχωρηθεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου από τον Δήμο Αγρινίου για να δημιουργηθεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης ως πύλη οικοτουρισμού για το πέλαγος της Αιτωλίας. 

Τέλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην εποπτεία του οποίου ανήκει και ο Φορέας Διαχείρισης, αυτό το διάστημα ολοκληρώνει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον χαρακτηρισμό της λίμνης ως Εθνικό Πάρκο μετά από την ψήφιση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος . Μετά τον νομικό χαρακτηρισμό της λίμνης θα μπορούσε να υλοποιηθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την θεσμοθέτηση χρήσεων γής πέραν αυτών που θα προβλέπει το προεδρικό διάταγμα για τον χαρακτηρισμό προστασίας της λίμνης.