Οι φορείς ουραγοί στο σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής Θέρμου για το πρόγραμμα Leader

Στις 24 Οκτωβρίου 2018 μετά από αίτηση 7 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων, προκλήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο με κύριο θέμα την πρόταση του προγράμματος LEADER που έπρεπε στις 31 Οκτωβρίου να υποβληθεί. Ας σημειωθεί ότι είχε ήδη για το θέμα αυτό προαγγελθεί  Δημοτικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. στις 31 Οκτωβρίου δηλ. την ημέρα που έπρεπε να υποβληθεί η πρόταση στις 2:00 μ.μ.

Αλήθεια, τι εκ των υστέρων θα συζητούσε το σώμα; Υπήρχαν περιθώρια αλλαγών την 31 Οκτωβρίου; ΟΧΙ. Να γιατί προαναγγέλθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 31 Οκτωβρίου. Τους φέρνουμε την πρόταση σκέφτηκαν, επικαλούμαστε πως αν δεν ψηφιστεί θα χαθούν τα χρήματα, αυτοί δεν έχουν περιθώρια να την αναλύσουν και ….. τι θα κάνουν; Θα την ψηφίσουν.

Οι 7 Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέσα απ΄ όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα αντιλήφθηκαν τις πραγματικές προθέσεις των διοικούντων και ζήτησαν την επίσπευση της σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, για να δοθεί η δυνατότητα σ΄ όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, στο βαθμό του εφικτού, να περισώσουν ότι μπορούσαν και να καταθέσουν απόψεις.

Η δημοτική αρχή κινήθηκε:

  • Με αντιδημοκρατικότητα κι ανελεύθερη νοοτροπία.

Η δημοτική αρχή κατά παράβαση κάθε έννοιας των αρχών που το πρόγραμμα ευαγγελιζόταν, προχώρησε αυθαίρετα, κι ασυζητητί, χωρίς διαβούλευση, στη  διαμόρφωση πρότασης, παραμερίζοντας το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων των οποίων το ρόλο,  θέλουν να περιορίσουν  μόνο στη δυνατότητα της ψήφου.

Πέραν της διαβούλευσης που δεν έγινε, κι ας το ήθελε το πρόγραμμα, αγνοήθηκαν κι όλοι οι Φορείς της περιοχής, των οποίων ο ρόλος απαξιώθηκε πλήρως, αφού και η γνώμη και οι απόψεις και οι ανάγκες τους παραμερίστηκαν και το χειρότερο, στην εισηγητική του έκθεση ο εισηγητής ανέφερε ότι οι Φορείς μεταξύ άλλων δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια. Κι όλα αυτά εγράφησαν για Φορείς με ιστορία πολλών δεκαετιών, με σημαντικότατο, πολυετές και διαχρονικό έργο, με καθοριστική παρουσία στα πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής.

Για μία ακόμη φορά οι διοικούντες, κατέδειξαν την τάση τους για εξουδετέρωση κάθε άλλης πλην της δικής τους φωνής. Υποκατέστησαν τους πάντες, αρνούμενοι να παραδεχτούν πως στον τόπο μας υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που μπορούν να λειτουργούν θετικά γι’ αυτόν, αρνούμενοι να παρέξουν στους Φορείς τη δυνατότητα εισήγησης, αρνούμενοι να τους βοηθήσουν, αρνούμενοι ακόμα και τη βοήθειά τους.

Αλήθεια, οι διοικούντες δεν γνωρίζουν πως ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου, ο Απόλλων Θέρμου, δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες; Δεν είναι αρκετές οι δεκαετίες αυτές και η ιστορία τους για να διασφαλίσουν τη συνέχεια;

Δεν έχει κάνει Φεστιβάλ ο Ε.Ο.Θ.;

Δεν οργάνωσε και θέσπισε επιτυχώς, αναβιώνοντας μάλιστα το θεσμό των Θερμικών η Εταιρεία Φίλων Μουσείου;

Δεν έχουν συνέχεια οι δράσεις της ΛΕΜΑΘ ή του ΙΔΕΑΠΘ;

Μα αν κάτι έχει συνέχεια στον τόπο αυτό, είναι οι δράσεις των Φορέων.

  • Με υστεροβουλία κι έκδηλη διάθεση συγκάλυψης των λαθών τους.

Και οι δυο προτάσεις της πλειοψηφίας αφορούν έργα που δημοπρατήθηκαν παλαιότερα και δεν υλοποιήθηκαν με ευθύνη αυτών που τα προτείνουν ξανάΟ προϋπολογισμός αυτών ήταν περίπου 200.000,00 € τα οποία χάθηκαν. 

  • Με έκδηλη έπαρση, κομπορρημοσύνη κι αλαζονεία.

Το καισαρικό ύφος με αυτάρεσκο στυλ μεμειγμένα, ώθησαν τον κ. δήμαρχο να μεμφθεί την αντιπολίτευση ότι δεν έχει τάχα πρόταση, λησμονώντας πως ποτέ δεν την κάλεσε σε διάλογο για τη διαμόρφωση της πρότασης.

Η αντιπολίτευση κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση που περιελάμβανε: παρέμβαση στον Μοκιστιάνο και κυρίως παρέμβαση για την παράκαμψη του κέντρου του Θέρμου, όταν το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μελέτες, όταν επιτρέπει την αγορά γης κ.λπ.. Παρ’  ότι η πρόταση αυτή υπερτερούσε σημαντικά, αφού αναφερόταν σε πραγματικά και επείγοντα προβλήματα, η διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να συναινέσει για καθαρά εγωϊστικούς λόγους, επικαλούμενη ως προτιμότερη την αξιοποίηση πηγής, που δεν ήταν άμεσης προτεραιότητας και θα μπορούσε να γίνει άλλη χρονική στιγμή, από την παράκαμψη του κέντρου της πόλης του Θέρμου.  

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για το LEADER η δημοτική αρχή,  κάνει λόγο για επαναπροκήρυξη του προϊόντος των εκπτώσεων των υπό ένταξη έργων. Ποιος μπορεί  όμως να ξεχάσει ότι η ίδια δημοτική αρχή έκανε αναθέσεις προϋπολογισμού 215.000,00 και 190.000,00 € αλλά κι άλλες,  χωρίς να σκεφτεί τότε τις εκπτώσεις που θα μπορούσαν να πάρουν τα έργα αυτά; Στον Δήμο Θέρμου τόσες μεγάλες αναθέσεις δεν έχουν γίνει ποτέ. Άρα αυτό που τους ενδιαφέρει  δεν είναι η προοπτική του τόπου αλλά η ψηφοθηρία.

Σε αυτό το μήκος κύματος και με παλαιότερη ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή αναφέρεται σε 16 έργα που χρηματοδοτούνται από συσσωρευμένη ΣΑΤΑ και προηγούμενων ετών καθώς και από χρήματα για θεομηνίες. Αυτοί που επί 4 χρόνια ολιγώρησαν πελαγοδρομούντες, ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΠΑΜΠΟΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ και ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΤΗ ΣΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, που έρχονται σήμερα προεκλογικά να κάνουν ανενδοίαστα κι ανερυθρίαστα τέτοιες ανακοινώσεις, απέδειξαν πως είναι μόνο για να κόβουν κορδέλες σε έργο με μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής που δυσκολεύονται βέβαια να ομολογήσουν, ικανοποιώντας έτσι τη ναρκισσιστική τους αυταρέσκεια.

Η προαναφερθείσα πρακτική της δημοτικής αρχής, αλλά και η  ανακοίνωση έργων που το μικρό το παρουσιάζει ως μεγάλο, αποδεικνύει περίτρανα την παντελή έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και το τεράστιο έλλειμμα στοιχειώδους πολιτικού ήθους.