Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τέσσερις τρόποι για να πληρώσετε τον φόρο εισοδήματος

Ανεβάζει στροφές ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς έχουν αρχίσει να υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις την ημέρα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1,8 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεων και κύκλοι τις ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι στις ημέρες που απομένουν, έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 27 Αυγούστου θα ανοίξει το δρόμο για να «τρέξει» η διαδικασία της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς για να υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος. Αν η προθεσμία παραταθεί, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αργότερα και, συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί σε λιγότερες δόσεις από τις προβλεπόμενες.

Κι ενώ η πρώτη προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Ιουλίου για όσους θα έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου, φέτος υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές επιλογές προκειμένου να καταβληθεί ο φόρος:

  1. Σε 8 μηνιαίες δόσεις. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου, οι δόσεις θα είναι 8 με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι δόσεις θα είναι επτά, η πρώτη θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 αλλά η πρώτη δόση θα είναι διπλή.
  2. Εφάπαξ καταβολή. Αν αυτό γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  3. Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.
  4. Πληρωμή με κάρτα. Η άλλη λύση που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα τους θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. Οι δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα για να μην επιβάλλονται οι τόκοι της κάρτας.

newsbeast.gr