Φουντώνει η διαμάχη εργολάβων-υπουργείου για το Άκτιο – Αμβρακία ύψους €160 εκατ.

Εξώδικο της Ιταλικής GD Infratrutture προς το υπουργείο για να προχωρήσει η ανάθεση της εργολαβίας 

Η GD Infrastrutture ζητά με εξώδικο προς το υπουργείο Υποδομών, την συγκρότηση της Επιτροπής του διαγωνισμού για την κατασκευή του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Η Ιταλική τεχνική εταιρεία που υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της Μηχανικής κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου (φωτό) και είναι ο δεύτερος μειοδότης του έργου, κέρδισε πρόσφατα την προδικαστική προσφυγή που είχε υποβάλλει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), με την οποία ακυρώνεται προηγούμενη απόφαση του υπουργείου για ματαίωση του διαγωνισμού.

Ο πρώτος μειοδότης του έργου ήταν η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ, για την οποία όμως με απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ είχε παγώσει η υπογραφή της σύμβασης.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε αποδεχτεί εν μέρει τα επιχείρημα της Ιταλικής εταιρείας περί εμπλοκής τους σε θέματα ανταγωνισμού και είχε μπλοκάρει την διαδικασία.

Πρόσφατα, το υπουργείο Υποδομών, επικαλoύμενο την λήξη της διάρκειας των προσφορών και των εγγυητικών επιστολών, αποφάσισε να προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού, απόφαση την οποία προσέβαλλε η GD Infrastrutture στην Α.Ε.Π.Π. και δικαιώθηκε.

Η Α.Ε.Π.Π. αποφάνθηκε ότι το υπουργείο δεν αιτιολόγησε επαρκώς τους λόγους της ακύρωσης αλλά και ούτε συζητήθηκε η υπόθεση στο τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων όπως ορίζει ο νόμος.

Η εταιρεία προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος καθώς το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023, ζητά την ενεργοποίηση της Επιτροπής του διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου στην ίδια. Επίσης, ζητά τον αποκλεισμό της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ.

Το εξώδικο της GD Infrastrutture απευθύνεται στην «Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών» και κοινοποιείται και προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.

Η θέση του υπουργείου

«Η απόφαση της Α.Ε.Π.Π. δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψουμε στον αρχικό διαγωνισμό. Η GD Infrastrutture, σύμφωνα και με την Α.Ε.Π.Π., ορθώς έμεινε εκτός διαγωνισμού. Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες, έχουν αποσύρει τις προσφορές τους» τονίζουν στο υπουργείο και αναφέρουν ότι ακόμα και αν συνεχιζόταν ο αρχικός διαγωνισμός, θα είχαμε έναν διαγωνισμό χωρίς διαγωνιζόμενους.

Το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες ότι η απόφαση της Α.Ε.Π.Π. δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του που είναι η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ κατά το σκέλος της απόφασης που αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία ακυρώθηκε, ο διαγωνισμός.

Το ίδιο, εκτιμάται θα κάνει και η GD Infrastrutture κατά το μέρος της απόφασης που υποστηρίζει ότι ορθώς έμεινε εκτός διαγωνισμού. Όπως μάλιστα αναφέρουν στο υπουργείο, για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός δεν είναι απαραίτητο το ΣτΕ να έχει βγάλει την απόφασή του. Αρκεί να έχει απορρίψει την Αίτηση Αναστολής της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί, βάσει των προβλέψεων έως τα μέσα Απριλίου.

newmoney.gr