Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Η απλούστευση των διαδικασιών τώρα έχει συνέχεια» (Photos)

4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας

Πακέτο δράσεων εκπαίδευσης για τη μετάβαση Δημοσίου και επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή

Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα ήταν το θέμα του δεύτερου κατά σειράν τραπεζιού στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας που διεξάγεται στην Τριχωνίδα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος στην ομιλία του στάθηκε στα οφέλη που έχει η απλούστευση των διαδικασιών, που επιχειρείται τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις,  λέγοντας χαρακτηριστικά πως απώτερος σκοπός της Πολιτείας είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων,  δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον, απλουστευμένο, που θα απαλλάσσει όλους από πρόσθετα διοικητικά βάρη και καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε υπολογίζεται ότι τα υψηλά διοικητικά κόστη, εκτιμώνται σε περίπου 8% του ΑΕΠ για τους επενδυτές στην Ελλάδα.

Η απλούστευση των διαδικασιών, όπως ανέφερε ο Λ. Χριστόπουλος στο παρελθόν γίνονταν περιπτωσιολογικά, ενώ τώρα αυτή η διαδικασία να έχει συνέχεια και σημασία έχει να υπάρχει συνέχεια και στο μέλλον ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Αναφορικά με το Δημόσιο όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης γίνονται πολλές δράσεις, προκειμένου όλο το Δημόσιο να ενταχθεί στο cloud, ενώ θα υπάρξουν και προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων,  έτσι ώστε να εκπαιδευτούν τα στελέχη του Δημοσίου στο ψηφιακό κράτος και στις νέες ψηφιακές εφαρμογές, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα υπάρξει και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, που συμμετείχε στο συγκεκριμένο θεματικό τραπέζι στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει μεν μεγάλη πρόοδος για την απλούστευση των διαδικασιών, ωστόσο τα κόστη για τις μικρές επιχειρήσεις ιδίως είναι ακόμη πολλά, ενώ υπογράμμισε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να μην αφήνονται στα χέρια των λογιστών και να βοηθηθούν στο να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες και υποδομές. Ειδικότερη αναφορά έκανε ο Παναγιώτης Τσιχριτζής στην προσπάθειά του στην προσπάθειά του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας να συνδράμει τις επιχειρήσεις μέσω της αναβάθμισης το portal του Επιμελητηρίου για την παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις μέλη του. Μία από αυτές που προωθείται σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η παροχή ψηφιακών υπογραφων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Φωκίων Ζαΐμης στάθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει ήδη καθιερώσει αρκετές δράσεις στην προσπάθειά της να απλουστεύσει τις διαδικασίες για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων,  έχει καθιερώσει την ψηφιακή υπογραφή σχεδόν παντού και παράλληλα τρέχει προγράμματα καινοτομίας. Ο Φ. Ζαιμης  επεσήμανε την ανάγκη να διευκολυνθεί η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι πάντοτε κρίσιμη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ειδική αναφορά έκανε ο Φωκίων Ζαΐμης στο πρόγραμμα Περιφέρεια 4.0 σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσει τεχνογνωσία πάνω στα ζητήματα της ψηφιακής σύγκλισης και της καινοτομίας.

Ο πρώην  γενικός γραμματέας του υπουργείου διοικητικής ανασυγκρότηση Γρηγόρης  Θεοδωράκης τόνισε ότι η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες για τη μετάβαση προς ένα ψηφιακό κράτος, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετοί κίνδυνοι, όπως το ψηφιακό – ηλικιακό χάσμα, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, κίνδυνοι, που θα πρέπει να αποφευχθούν. Ως χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε και είμαστε σε αρκετές περιπτώσεις σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για αυτό -όπως εξήγησε- απαιτούνται δράσεις για την εκπαίδευση και τις υποδομές των επιχειρήσεων, ενώ τέλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση η προσπάθεια διαλειτουργικότητας και επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου και σε καμία περίπτωση να μην εγκαταληφθεί η στελέχωση και η εκπαίδευση των στελεχών του Δημοσίου.