G7: H ιστορική φορολογική συμφωνία και η κλιματική αλλαγή

Η Ομάδα των Επτά πλούσιων χωρών συμφώνησε το Σάββατο να δεσμευτεί για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό τουλάχιστον 15%, σε μια ιστορική συμφωνία.

Η συμφωνία για τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερο κειμένου, στο οποίο κατέληξαν και το οποίο -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- προβλέπει τα εξής:

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Η G7 δεσμεύεται σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο κατά 15%. Εκφράζει επίσης την αισιοδοξία της για επίτευξη ανάλογης συμφωνίας κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών της G20.

Δεσμεύεται επίσης για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης για την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων.

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Προβλέπεται ο συντονισμός μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανόνων και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών και άλλων συναφών παρόμοιων μέτρων, σε όλες τις εταιρείες.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η G7  δεσμεύεται για μια πολυετή προσπάθεια ώστε να επιτύχει τη σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που απαιτείται για την εκπλήρωση των καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων και περιβαλλοντικών στόχων με τρόπο θετικό για τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη δικαιοσύνη.

Δεσμευέται επίσης ενσωματώσει σωστά τις κλιματικές αλλαγές και τις απώλειες της βιοποικιλότητας στη λήψη οικονομικών και χρηματοοικονομικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των μακροοικονομικών επιπτώσεων και της βέλτιστης χρήσης του φάσματος των μοχλών πολιτικής για την τιμή του άνθρακα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεσμεύεται να διατηρήσει τις πολιτικές στήριξηςόσο χρειάζεται και να επενδύσει για την προώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ανισοτήτων.

Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου, η G7 τονίζει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον άνισο αντίκτυπο της κρίσης, στοχεύοντας στην υποστήριξη εκεί που χρειάζεται περισσότερο.

«Μόλις αποκατασταθεί σταθερά η ανάκαμψη, πρέπει να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές κρίσεις και να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων προς όφελος των μελλοντικών γενεών» τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Μετά από χρόνια διαβουλεύσεων , οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να ταιριάζει με την παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός παγκόσμιου συμφώνου τον επόμενο μήνα και στοχεύει στο να βάλει τέλος σε μια δεκαετία κατά την οποία χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έδωσε νέα ώθηση στις συνομιλίες προτείνοντας έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου 15%, ποσοστό υψηλότερο από αρκετές χώρες όπως η Ιρλανδία, αλλά κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο στις G7.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε «αφετηρία» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.

«Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο», σχολίασε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο κ. Σολτς.

Η οριστική συμφωνία θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. «Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής», έγραψε στο Twitter ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος εμφανίζεται επιφυλακτικός.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έλαβαν σήμερα μια «σημαντική, πρωτόγνωρη δέσμευση» προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για να δοθεί ένα τέλος στην «εξίσωση προς τα κάτω» της φορολόγησης εταιρειών.

ot.gr