Γαλλία – Δικαστική έρευνα κατά της Υπ. Υγείας: «Να γίνει έλεγχος για την χρήση των μασκών»

Σα «βόμβα» έπεσε στα δημοσιογραφικά πρακτορεία η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζέν από τις δικαστικές αρχές της χώρας, με αντικείμενο τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα υπό έλεγχο στοιχεία είναι αρκετά αλλά αυτά που έχουν ειδικότερη σημασία είναι αν υπήρχε πολιτική ανεπάρκεια και αν είχαν κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο τα μέτρα και ειδικότερα για την χρήση μασκών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για μία από τις πρώτες υποθέσεις σε όλον τον κόσμο όπου ένας υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος θεωρείται υπόλογος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία.

Η Μπουζέν ήταν υπουργός Υγείας από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Παραιτήθηκε, στην αρχή της πανδημίας, για να διεκδικήσει την εκλογή της στον δήμο του Παρισιού αλλά ηττήθηκε και στις αρχές Ιανουαρίου διορίστηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Η υπόθεση ερευνάται από το ειδικό Δικαστήριο της Γαλλίας, που εξετάζει τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών.

Στην καρδιά της έρευνας είναι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σε πολλές χώρες: ήταν η κυβέρνηση επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία; Και οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην πολιτική της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, αντικατόπτριζαν την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων ή ήταν ένδειξη πολιτικής ανεπάρκειας;

Η προκαταρκτική έρευνα είναι απλώς ένα πρώτο βήμα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα δώσουν συνέχεια στην υπόθεση ή θα την βάλουν στο αρχείο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο διάδοχος της Μπουζέν στο Υπουργείο, ο Ολιβιέ Βεράν.

pronews.gr