Τα γεμιστά της μαμάς

Συστατικά

ντομάτες
πιπεριές πράσινες
κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη κρυσταλλική
1 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. ρύζι γλασέ
2 κ.σ. βούτυρο
1 κιλό πατάτες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
250 γρ. νερό
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. φρυγανιά
Για το σερβίρισμα
ψωμί
φέτα
πιπέρι
δυόσμο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε τη ντομάτα από το κάτω μέρος και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα, χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα της. Βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες.
Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μέσα στο μπολ με τη σάρκα της ντομάτας τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Τα μεγάλα κομμάτια της ντομάτας τα τρίβουμε στον τρίφτη ή στον πολυκόφτη.
Τρίβουμε στο μπολ το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένους, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο μπολ το ρύζι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε μέσα σε κάθε ντομάτα και πιπεριά από ένα κομματάκι βούτυρο. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι στις ντομάτες και μοιράζουμε όλη τη γέμιση. Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση άλλο ένα κομματάκι βούτυρο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον πελτέ, το νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το ταψί με τη σάλτσα, απλώνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και απλώνουμε τη φρυγανιά πάνω από τις ντομάτες.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε επιπλέον 30-40 λεπτά.
Σερβίρουμε με ψωμί, φέτα, πιπέρι και δυόσμο.
akispetretzikis.com