Διαδικασία

Βήμα 1

Λιώνουμε τις 5 κουταλιές σούπας βούτυρο (75 γρ.) και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά, ανακατεύουμε και περιμένουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

Βήμα 2

Ρίχνουμε στο γάλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την τριμμένη μαστίχα, το αλάτι, 200 γρ. (1 + 1/2 φλ.) από το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (130 γρ.). Δουλεύουμε τη ζύμη καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και δημιουργούμε μία μπάλα. Την αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί. Εάν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι στις παλάμες μας και όχι επιπλέον αλεύρι.

Βήμα 3

Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20×25 εκ. και τη βουτυρώνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μέρη και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε λίγο και το ανοίγουμε πιέζοντάς το σε έναν κύκλο περίπου 11 εκ. Βάζουμε στο κέντρο 1 κουτ. σούπας πραλίνα (15 γρ.) με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην πασαλειφτεί στις άκρες. Ιδανικά τοποθετούμε την πραλίνα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Σε περίπτωση που πέσει πραλίνα στην άκρη είναι απαραίτητο να τη καθαρίσουμε με χαρτί πριν συνεχίσουμε, διότι αλλιώς δεν θα μπορούμε να την κλείσουμε.

Βήμα 4

Ενώνουμε τη ζύμη ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο με τα δύο μας χέρια, πιέζοντάς τες μεταξύ τους ώστε να σφραγίσει καλά, χωρίς να έρθει η ένωση σε επαφή με τη μαρμελάδα. Δίνουμε στη ζύμη ένα σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε στο πυρίμαχο σκεύος με την ένωση προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για κάθε ζύμη. Στο πυρίμαχο σκεύος τις τοποθετούμε έτσι ώστε να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους. Βουτυρώνουμε τις ζύμες με τις 2 κουτ. σούπας βούτυρο (30 γρ.), κλείνουμε το πυρίμαχο σκεύος με το καπάκι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1/2 με 1 ώρα.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και αφού αλείψουμε απαλά με κρόκο αυγού την επιφάνεια από τα τσουρέκια, ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 με 22 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.