Κοινωνία
Γενικό Λύκειο Παναιτωλίου: «Τραύμα και δημιουργική αναπροσαρμογή», στις 10 Μαΐου
Στο Γενικό Λύκειο Παναιτωλίου το Σάββατο (10/05) θα διεξαχθεί η ομιλία της Δ. Παπαδοπούλου με θέμα «Τραύμα και δημιουργική αναπροσαρμογή».
Στο Γενικό Λύκειο Παναιτωλίου το Σάββατο (10/05) θα διεξαχθεί η ομιλία της Δ. Παπαδοπούλου με θέμα «Τραύμα και δημιουργική αναπροσαρμογή».
Ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Νάκος και ο Σύλλογος Διδασκόντων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής::
«Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε σε μια σειρά ομιλιών που καθοδηγεί η Σχολική Σύμβουλος ζωής, Δραματοθεραπεύτρια και Εκπαιδευτικός Δήμητρα Παπαδοπούλου και αφορούν τη κατανόηση της φύσης του τραύματος, την αναγνώριση και τη θεραπεία του.
Οι ομιλίες απευθύνονται σε γονείς, μαθητές, δασκάλους, καθηγητές και σε όλους όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στο θέμα του τραύματος με έναν άμεσο και βιωματικό τρόπο ώστε να μπορούν να το αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν όσους πλήττονται από αυτό, δημιουργώντας έτσι έναν ασφαλή χώρο για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Στις προηγούμενες συναντήσεις μας προσεγγίσαμε τη φύση του τραύματος πώς αυτό μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά μέσω της Επιγενετικής και μέσω ασυνείδητων μηνυμάτων.
Είδαμε τη διαφορά του τραύματος με το τραυματικό γεγονός.
Αναπτύξαμε τη θεωρία της προσκόλλησης έναντι της αυθεντικότητας πώς το τραύμα σχετίζεται με τη πρώιμη παιδική ηλικία πως αναπαράγεται ως αυτόματος μηχανισμός στην ενήλικη ζωή, πως αποτυπώνεται στο σώμα μας μέσω της βιολογίας μας, τι προκαλεί στον εαυτό μας και στις σχέσεις μας (προσκόλληση, εξάρτηση) και πώς ξεκινά η αναγνώριση ως πρώτο βήμα για τη διαδικασία της θεραπείας.
Στις δύο τελευταίες συναντήσεις μας είδαμε πώς το τραύμα αποτυπώνεται και στα καθημερινά λόγια μετατρέποντας την επικοινωνία σε κακοποιητική. Εστιάσαμε σε συγκεκριμένη λεκτική μέθοδο ενσυναισθητικής επικοινωνίας που σχετίζεται με συναισθήματα και ανάγκες και μας συνδέει με τους άλλους και με τον εαυτό μας αφήνοντας ν’ αναδυθεί η έμφυτη συμπόνοια μέσα μας.
Ερμηνεύσαμε τη λειτουργία του συνειδητού δημιουργικού νου.
Κατανοήσαμε τη διαφορετική λειτουργία του υποσυνείδητου νου.
Εξηγήσαμε πως τα υποσυνείδητα προγράμματα που εγγράφονται σε αυτόν τον υποσυνείδητο νου από το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μέχρι τα 7 χρόνια του παιδιού σχετίζονται με το τραύμα δυσκολεύοντας και εμποδίζοντας τον συνειδητό νου να υλοποιήσει τις επιθυμητές αλλαγές. Αγγίξαμε το θέμα της θεραπείας.
Οι ομιλίες γίνονται στην αίθουσα τελετών του Γ.Ε.Λ. Παναιτωλίου το δεύτερο Σάββατο κάθε μήνα, απόγευμα στις 6.00 μμ. Θα ολοκληρωθούν στις 10 Μαΐου 2025.
Στο τέλος κάθε ομιλίας που διαρκεί 30 λεπτά ακολουθούν ερωτήσεις και συζήτηση προς αφομοίωση του θέματος. Η όλη συνάντηση διαρκεί 60 έως 90 λεπτά.
Η τελευταία συνάντηση για φέτος θα γίνει το Σάββατο, 10 Μαΐου 2025 και θα έχει τίτλο: «τραύμα και δημιουργική αναπροσαρμογή»
Όταν συνειδητοποιούμε στην ενήλικη ζωή πώς το διαγενεακό τραύμα μεταφέρεται σε κάθε επόμενη γενεά και μέσω ποιων ασυνείδητων μηνυμάτων και αρνητικών πεποιθήσεων που έχουν εγγραφεί στο υποσυνείδητό μας στη παιδική ηλικία χωρίς να συμμετέχει ο συνειδητός νους μας, ανοίγεται η δυνατότητα να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας με ενσυναίσθηση.
Έτσι αφομοιώνουμε και κρατάμε ό,τι μας εναρμονίζει με την ισορροπία και την αυθεντικότητά μας χωρίς να χάνουμε τη συμπόνια μας και εξελίσσει εμάς και τους απογόνους μας.
Και αυτή ακριβώς είναι η σοφία του τραύματος.
Όσα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τη σειρά αυτών των ομιλιών, ή μέρος τους, μπορούν να απευθύνονται στο Διευθυντή του Γ.Ε.Λ. Παναιτωλίου.
Είναι τιμή μας να σας έχουμε κοντά μας σε αυτή την ιδιαίτερη σειρά ομιλιών».
Διαβάστε επίσης: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Έλευση «Άξιον Εστί» το 2026!
