Γεννηματά: Ζωντανή η πολιτιστική δραστηριότητα, όρθιοι οι άνθρωποι του πολιτισμού

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στον χώρο και στους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Νίκος Ορφανός, οι σκηνοθέτες Βασίλης Παπαβασιλείου και Δημήτρης Τάρλοου (Διευθυντής θεάτρου Πορεία) και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος. Επίσης ο βουλευτής και αρμόδιος της Κ.Ο. για θέματα Πολιτισμού-Αθλητισμού Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Δήλωση Φώφης Γεννηματά:

Πριν από 4 ημέρες μίλησα στην Βουλή για την ανάγκη ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ στήριξης του Πολιτισμού. Με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στον χώρο η διακοπή κάθε δραστηριότητας λόγω της πανδημίας.

Στόχος μας είναι να μείνει Ζωντανή η Πολιτιστική δραστηριότητα στην χώρα μας, αλλά και να μείνουν ΟΡΘΙΟΙ οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ του Πολιτισμού.

Καταθέτουμε σήμερα τους άξονες αυτού του ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, και θα αξιοποιήσουμε όλες τις θεσμικές διαδικασίες, ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από την Κυβέρνηση και να υλοποιηθεί στην πράξη:

 

1. Να δημιουργηθούν Πρωτόκολλα Υγειονομικής Ασφαλείας για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας. Που θα αφορούν καλλιτέχνες, τεχνικούς αλλά και θεατές.

Με την συνεργασία ειδικών με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών του χώρου.

 

2. Στήριξη από το κράτος της πολιτιστικής δραστηριότητας.

– Προαγορά παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live streaming.

– Επιδότηση εισιτηρίου για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.

 

3. Στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού.

– Ένταξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας.

– Συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης (800 ευρώ) για όσους εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

– Συνέχιση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας για όλους τους άνεργους του χώρου, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.

– Δημιουργία ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής για την στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων.

Προϋπόθεση: Δημιουργία Ειδικού Μητρώου Επαγγελματιών, για το σύνολο των καλλιτεχνών και εργαζομένων των κλάδων του Πολιτισμού, ώστε να είναι σαφές το ποιοι δικαιούνται ενίσχυση.

 

4. Στήριξη των επιχειρήσεων του Πολιτισμού.

– Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020

– Μείωση των ενοικίων μισθωμάτων (θεάτρων, κινηματογράφων, αιθουσών) κατά 50%, με αντίστοιχη ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

– Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Άτοκα δάνεια για την κάλυψη υποχρεώσεων που δεν μπορούν να εξοφληθούν λόγω των ζημιών της αναγκαστικής διακοπής.

Είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους του Πολιτισμού και εν συνεχεία να προχωρήσει το ταχύτερο σε αυτά τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους. Τα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν φθάνουν.