Γεωργαντάς: «Συνεχής η στήριξη των αγροτών»

Γεωργαντάς: Συνεχής η στήριξη των αγροτών – Από την αρχή της Ουκρανικής κρίσης μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ενισχύσεις 500 εκατ. € από εθνικούς πόρους

Η στήριξη των αγροτών μας και κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης είναι συνεχής, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, έχουν δοθεί συνολικά ενισχύσεις στους αγρότες που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης από τον ΕΛΓΑ από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε αποζημιώσεις 490 εκατ. ευρώ.

Γενικά έχουν καταβληθεί για τη στήριξη των παραγωγών τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν διαχρονικά, χωρίς να υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς για την ενίσχυση των αγροτών υπήρξαν τρεις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης:

  1. Από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, όπου δόθηκαν 26,2 εκατ. ευρώ
  2. Από τη μεταφορά του 5% του Πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ, από όπου δίνονται 89 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Και,
  3. Από εθνικούς πόρους, από όπου έχει δοθεί το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων για αγορά ζωοτροφών, επιδότηση στην αγορά πετρελαίου κίνησης, επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στην αγορά λιπασμάτων κλπ.

Τα 26 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκαν με βάση τις κατευθύνσεις που περιγράφοντο στη σχετική οδηγία. 

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, όλο αυτό το διάστημα της κρίσης γίνεται αξιοποίηση εθνικών πόρων  για στήριξη πρωτογενούς τομέα με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προσανατολισμούς. Οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης εξετάζονται συνεχώς για να μπορέσει να υπάρξει στήριξη, όπου αυτή απαιτηθεί.

Τα 490 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλλει ο  ΕΛΓΑ και τα 500 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων, είναι η έμπρακτη απόδειξη της στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Γεωργαντάς: Η Ελλάδα υλοποιεί την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της «Πράσινης Συμφωνίας»- Μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030 μεταξύ των στόχων.

Τη βεβαιότητά του για την πλήρη και ορθή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο πιάτο», εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Β2 Περιφέρειας Δυτικού Τομέα Αθηνών, του «Μερα25» κ. Κρίτωνα Αρσένη.  

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050,σε κάθε μορφή δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέας είτε φυτικής είτε ζωικής, και η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, ενώ κύριοι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι μεταξύ άλλων:

  • εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων 
  • 50 % μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030 και λιπασμάτων, 
  • αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία με στόχο η βιολογική παραγωγή να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030
  • βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς παράλληλα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στη Μεσογειακή διατροφή η οποία, περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και στηρίζεται στα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο. Θύμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει ως εμβληματική κοινότητα που αντικατοπτρίζει τη διατήρηση της παράδοσης την Κορώνη.

Επισήμανε ακόμη ότι στα ελληνικά σχολεία υλοποιούνται προγράμματα υγιεινής διατροφής τα οποία στηρίζονται στην προώθηση φρούτων.

Τέλος, σημείωσε ότι από τις 604.518 αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας, το 85% αφορά εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, το 12% ζωικής ενώ το 3% είναι μικτές παραγωγές.