Γιαννάκος: «Επικίνδυνος ο εφησυχασμός για τον κορωνοϊό – Μεγάλος ο αριθμός των νεκρών»

Δεδομένου και του ασυνήθιστα υψηλού, για καλοκαίρι, αριθμού των νεκρών θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φοράμε μάσκες, σημειώνει ο Γιαννάκος.

Για αργή αποκλιμάκωση των αριθμών των νοσηλευομένων ασθενών με κοροναϊό, τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως αναφέρει με 2.245 νοσηλευόμενους και δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα απαιτείται προσοχή αλλά και η χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιαννάκου από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κοροναϊό στα νοσοκομεία αποκλιμακώνονται με αργό ρυθμό. Επισημαίνει δε ότι αν και είμαστε στον Αύγουστο εξακολουθεί να παραμένει υψηλός ο αριθμός των νοσηλευμένων.

Ασυνήθιστα υψηλός ο αριθμός των νεκρών για καλοκαίρι

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι δεδομένου και του ασυνήθιστα υψηλού, για καλοκαίρι, αριθμού των νεκρών θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φοράμε μάσκες, έστω και αν όπως λέει «μετά λύπης μας ακούμε επιστήμονες να υποβαθμίζουν τη σημασία της μάσκας».

Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί να επικρατήσουν οι αγανακτισμένοι κατά της μάσκας, αλλά οι αγανακτισμένοι με όσους δεν φοράνε μάσκα. Προκειμένου όπως αναφέρει να μην πυροδοτήσουμε ένα νέο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Δεν θα αντέξουν τα νοσοκομεία

Υπογραμμίζει δε ότι τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν και την κούραση του προσωπικού.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι δικαίωμα πρόσβασης στα νοσοκομεία έχουν και οι non covid-19 ασθενείς οι οποίοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρέμεναν αποκλεισμένοι λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας τους.

Βάσει των στοιχείων των νοσηλευόμενων ασθενών, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι την Πέμπτη στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.245 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ στις 5/8 ο αριθμός έφτανε τους 2.519 νοσηλευόμενους ασθενείς.

Σταθερή η κατάσταση στις ΜΕΘ

Στις ΜΕΘ κοροναϊού, η κατάσταση όπως αναφέρει είναι σταθερή. Πιο συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη νοσηλεύονται 147 ασθενείς στις ΜΕΘ κοροναϊού, με τις κλίνες που έχουν δεσμευτεί συνολικά να είναι 255. Στις 5/8 νοσηλεύονταν 144 ασθενείς με κοροναϊό στις ΜΕΘ.

Στα παιδιατρικά νοσοκομεία σήμερα νοσηλεύονται 44 παιδιά με κοροναϊό από 70 που νοσηλεύονταν στις 5/8.

Επικίνδυνος ο εφησυχασμός

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο είναι επικίνδυνο να καλλιεργείται εφησυχασμός λόγω της μικρής αποκλιμάκωσης και προειδοποιεί ότι «θα το πληρώσουμε» επαναλαμβάνοντας την έκκκληση για τη χρήση μάσκας, αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσωπικό και άρση των αναστολών εργασίας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ειδικά στις υγειονομικές μονάδες των νησιών το πρόβλημα της στελέχωσης είναι πολύ μεγάλο. Αναφέρει δε ότι εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις από τα διοικητικά εφετεία οι οποίες υποχρεώνουν τα Νοσοκομεία να καταβάλουν του 50% του μισθού υπαλλήλων για την περίοδο που ήταν σε αναστολή εργασίας.

Χαρακτηρίζει δε ακατανόητη την επιμονή σε ένα μέτρο χωρίς υγειονομικό όφελος ότι θα ήταν αναμενόμενο τα δικαστήρια της χώρας να μην τους κρίνουν πιο αυστηρά από τους δημόσιους υπαλλήλους που διαπράττουν κακουργηματικές πράξεις, βρίσκονται στη φυλακή και λαμβάνουν το 50%  του μισθού τους.

in.gr