Γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα επιλέξει «παρών» στη ψήφιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Τα τρία «όχι» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου και γιατί θα ψηφίσει τελικά «παρών».

Η επικείμενη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την συμφωνία οριοθέτησης Α.Ο.Ζ. της χώρας μας με την Αίγυπτο απασχολεί την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με το κοινοβουλευτικό προεδρείο να αποφασίζει σήμερα την στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην σχετική ψηφοφορία.

Το διευρυμένο προεδρείο, καθώς θα συμμετέχουν και οι αρμόδιοι τομεάρχες όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Δημήτρης Βίτσας, αναμένεται να αποφασίσει για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία, εάν δηλαδή θα είναι «όχι» ή «παρών» με το «παρών» να φαίνεται πως θα είναι τελικά η θέση που θα επικρατήσει.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη της Κουμουνδούρου η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο στέκεται «εμπόδιο» στο τουρκολιβυκό συμφωνητικό και γι’ αυτό δεν θα πρέπει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ψηφίσει «όχι» στην ψηφοφορία για την επικύρωση της. Από κει και πέρα όμως θεωρούν πως δεν μπορούν να ψηφίσουν ούτε «ναι», από την στιγμή που πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για μια συμφωνία που δημιουργεί «επικίνδυνα» προηγούμενα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στο σχετικό άρθρο του στην «ΕφΣυν», στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστηρίζουν πως η μειωμένη επήρεια νησιών μας όπως η Κρήτη, αλλά και το γεγονός πως η μισή Ρόδος μένει εκτός οριοθέτησης, αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματά της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία.

Υπάρχουν δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Το πρώτο είναι πως δεν είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση την προστασία του Καστελόριζου, όπως για παράδειγμα έγινε το 2018 και το δεύτερο η «διπλωματική ήττα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως σημειώνουν δεν κατάφερε η χώρα μας να λάβει την στήριξη που θα επιθυμούσε από τους εταίρους της και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία που συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες.

Η «εσωτερική διαμάχη»
Μπορεί κάποιοι να προβλέπουν πως στην σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου οι τόνοι θα ανέβουν, με αφορμή διαφωνίες που διατυπώθηκαν σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών για την στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα στο ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, όμως οι προβλέψεις αυτές φαίνεται πως τελικά θα διαψευσθούν.

Καταρχήν οι συμμετέχοντες στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν φαίνεται να διαφωνούν στο γεγονός πως το κόμμα δεν μπορεί να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαχωρίζει τη θέση του από στελέχη της ομάδας των 53+ που είχαν εκφράσει δημόσια την θέση πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα έπρεπε να πει «ναι» στο πλαίσιο της διατήρησης της «ειρήνης στην περιοχή».

Η διαφωνία αφορά το αν θα πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, να ψηφίσει «όχι» ή «παρών», διαφωνία που δεν φαίνεται πάντως να δημιουργεί ιδιαίτερες εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος και ειδικά στα μέλη του προεδρείου της κο τα οποία και θα λάβουν τη σχετική απόφαση.

Άλλωστε, όπως σημειώνονταν, μπορεί το ζήτημα αυτό να έγινε αφορμή για δημόσιες εσωκομματικές διαφωνίες, όμως η ουσία και τα πραγματικά αίτια της αντιπαράθεσης στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν αφορούν τη στάση του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα.

Ευγενία Κουντουρή – reader.gr