Ο Γιώργος Βαρεμένος για τις καθυστερήσεις των συντάξεων

Γιώργος Βαρεμένος: «Καθυστέρηση συντάξεων και μπαζούκας: Όχι άλλο αίμα!»

Την πεπατημένη της επικοινωνιακής σαπουνόφουσκας φαίνεται να ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο καυτό θέμα της καθυστέρησης των συντάξεων. Εμφάνισε στοιχεία, που του παρέδωσαν κάποιοι σύμβουλοι -διότι εγώ δεν θέλω να πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος υπουργός ψεύδεται συνειδητά-, σύμφωνα με τα οποία οι μη καταβαλλόμενες συντάξεις είναι 155 χιλιάδες, ενώ στην πραγματικότητα είναι άνω των 400 χιλ., περιλαμβανομένων των επικουρικών.

Σχεδόν διπλασιάσθηκαν οι μη καταβαλλόμενες συντάξεις και ο κ. Χατζηδάκης τις παρουσιάζει μειούμενες, στο πλαίσιο των κυβερνητικών ισχυρισμών, διότι στο κάτω-κάτω η διόγκωση δεν έγινε επί δικής του υπουργίας. Υπήρχε το πρόβλημα επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είπε ο υπουργός. Ναι, υπήρχε, αλλά επί της νέας διακυβέρνησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκε αλλά πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις. Πρόσθεσε μάλιστα, μ’ έναν απροσδόκητα πολεμικό τόνο, ότι ζήτησε από τον Ε.Φ.Κ.Α. να χρησιμοποιηθούν τα μπαζούκας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. ‘Ωπα, σιγά τα αίματα! Ας αφήσει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης για λίγο τα μπαζούκας παρά πόδα και ας είμαστε ειλικρινείς: Ούτε εγώ είμαι ειδικός και ομιλώ ως απλός συμπαραστάτης ταλαιπωρημένων συνταξιούχων, ούτε ο ίδιος έγινε ειδικός επειδή ανέλαβε το Υπουργείο.

Με το αντίδωρο φτώχειας που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης και το ονόμασε εθνική σύνταξη των 384 ευρώ μέχρι να βγει η κανονική, απλώς αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και προσπαθεί να το παρακάμψει. ‘Ασε που, πιθανότατα, θα το καθυστερήσει περαιτέρω, διότι πρόσθεσε έναν ακόμη όροφο στην γραφειοκρατία χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις λειτουργίας του. Δεν ξέρω αν αυτό το φανέρωσαν οι γραφειοκράτες στον υπουργό ή αν το κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επαίρεται ότι ενοποίησε τα ταμεία σε τρία χρόνια, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία στην Γερμανία κράτησε οκτώ χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην ενοποίηση των παροχών; Όχι. Επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είχαν προσληφθεί, μέσω Α.Σ.Ε.Π., νέοι στα πλαίσια προγράμματος απασχόλησης στον συγκεκριμένο τομέα έκδοσης των συντάξεων. Η κυβέρνηση τους απομάκρυνε; Ναι. Από τον Ε.Φ.Κ.Α. συνταξιοδοτήθηκαν 569 υπάλληλοι μέσα στο 2020 και με την κινητικότητα ζητούν να φύγουν άλλοι 1.000. Όπου φύγει, φύγει από το άντρο του χάους. Ποιος θα χειρισθεί το μπαζούκας και ποιόν θα στοχεύσει; Από τον σημερινό υπουργό Εργασίας θα περίμενε κανείς όχι επικοινωνιακά μπαζούκας, αλλά σοβαρή και συντεταγμένη αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος. Παρατράβηξαν οι επικοινωνιακοί κανονιοβολισμοί, που κοντεύουν να ισοπεδώσουν τον δημοκρατικό διάλογο.