Γιώργος Βαρεμένος: «Σοκ στους παραγωγούς από τις πετσοκομμένες ενισχύσεις»

Δήλωση του κ. Γ. Βαρεμένου για την αναταραχή που έχουν προκαλέσει στους παραγωγούς οι σημαντικά μειωμένες προκαταβολές της φετεινής βασικής ενίσχυσης.

«Σοκ έχει προκαλέσει σε παραγωγούς η μειωμένη κατά 60% και παραπάνω προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε είναι κατά 63 εκατ. ευρώ μικρότερο ακόμη και σε σχέση με πέρυσι. Η κυβέρνηση αναφέρει ως λόγο την σύγκριση μεταξύ των δηλωμένων εκτάσεων στο Ε9 και στον ΟΣΔΕ.

Αν αυτός είναι πράγματι ο λόγος, το ερώτημα είναι γιατί δεν προηγήθηκαν οι διασταυρούμενοι έλεγχοι ώστε οι παραγωγοί να κληθούν να αναπροσαρμόσουν τις δηλώσεις τους, αλλά τους πετσόκοψαν την προκαταβολή και μετά ας πάνε να βρουν το δίκηο τους μέσα σε μία καθορισμένη προθεσμία.

Ανατρέπονται έτσι οι προϋπολογισμοί των παραγωγών, σε μία δραματική συγκυρία, με τις τεράστιες αυξήσεις στα κόστη παραγωγής και διαβίωσης, που οδηγούν σε νέα φτωχοποίηση τα ήδη φτωχότερα στρώματα, που φλερτάρουν πλέον με το αδιέξοδο. Άσε που τα θύματα της μειωμένης προκαταβολής τρέφουν ένα σωρό υποψίες εκτός από το ενδεχόμενο το επιτελικό κράτος να πάτησε τα κορδόνια του, με αποτέλεσμα να γκρεμοτσακίζονται οι ίδιοι