Η Γιορτή Πολιούχου Ευηνοχωρίου Αγίου Χαραλάμπους

Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στις 10 Φεβρουαρίου είναι για το Ευηνοχώρι μας η κορυφαία θρησκευτική γιορτή όπου τιμάται ο πολιούχος και προστάτης του χωριού μας.

Το όνομα του μεγαλομάρτυρα Χαραλάμπους βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες μορφές της εκκλησίας μας, η στάση ζωής του οποίου και ο μαρτυρικός θάνατος σε ηλικία 113 ετών αποτελούν μοναδικό παράδειγμα πίστης στον Θεό υπομένοντας φρικτά βασανιστήρια μέχρι η ψυχή του να πετάξει στις αγκαλιές των αγγέλων.

Στολισμένη η εκκλησία του χωριού μας δέχθηκε δεκάδες πιστούς τηρώντας τα μέτρα από την πανδημία του κορονοιού τόσο την παραμονή όπου έγινε μέγας εσπερινός με αρτοκλασία όσο και ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμάς συνοδευόμενος από ιερείς της μητρόπολης και γειτονικών χωριών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν γλυκά από τον σύλλογο Αρχαία Καλυδώνα καθώς και οικογένειες του χωριού μας.

Επίσης τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου”Η Αρχαία Καλυδώνα” συναντήθηκαν με τον δεσπότη και του πρόσφεραν το ημερολόγιο του 2021 που αναφέρεται στις εκκλησίες και εξωκκλήσια του χωριού μας, δεχόμενοι τις ευχές του για τα μέλη, τους φίλους και όλους τους συγχωριανούς μας.

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν και η χάρη του Αγίου Χαραλάμπους να μας προστατεύει…

Απολυτίκιον Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους (10 Φεβρουαρίου)

πολυτίκιον, Ἦχος δ´Ταχύ προκατάλαβε

ς στύλος ἀκλόνητοςτῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦκαί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳδιά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλωντήν σκοτόμαιναν μάκαρδιό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷπρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶςΦάνηκες σε όλο τον κόσμο, άγιε Χαραλάμπη, σαν στύλος ακλόνητος της εκκλησίας του Χριστού και σαν άσβεστο λυχνάρι που φωτίζει πάντα όλη την οικουμένη, σοφέ. Σε όλον τον κόσμο έλαμψες με το μαρτύριό σου, διέλυσες και έσβυσες το σκοτάδι της τρέλλας, που προκαλεί η ειδωλολατρεία. Γι’ αυτό με το θάρρος της αγιότητός σου παρακάλεσε τον Χριστό για την σωτηρία μας. (Ορθόδοξη Πορεία).

evinochori-kalidona.gr