Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων (Photos)

Στον εξωκλήσι της Παναγίας Ελεούσας που βρίσκεται στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων, τελέσθηκε το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κατά την οποία λειτούργησε ο ιερέας, π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του χωριού.

Xθες το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας.

Η Εκκλησία στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων, κάθε χρόνο γιορτάζει, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής.

Η Μητέρα του Χριστού ως Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα επίθετο της Θεοτόκου. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την αποκάλυψη μιας ιερής πηγής, στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης, από την Θεοτόκο σε έναν στρατιώτη που ονομαζόταν Λέων Μάρκελς, ο οποίος αργότερα έγινε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α΄ (457-474).

Ο Λέων έκτισε την ιστορική εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί στο σημείο εκείνο, στην οποία έγιναν πολυάριθμες θαυματουργές θεραπείες κατά τη διάρκεια των αιώνων, με τη μεσολάβηση της Παναγίας, καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες προσκυνήματος στην Ελληνική Ορθοδοξία. Έτσι, ο όρος «Ζωοδόχος Πηγή» έγινε ένα επίθετο της Αγίας Θεοτόκου και εκπροσωπήθηκε στην τέχνη της εικονογραφίας.

Τιμάται πέντε ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.

kalyvia.gr