Η Γιώτα Γρίβα στο AgrinioTimes.gr: «Οι Αιτωλοακαρνάνες δε σταματούν να με στηρίζουν»

Μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες φωνές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής η Γιώτα Γρίβα προχώρησε σε μία… εξομολόγηση από καρδιάς στην πρώτη συνέντευξη της Δευτέρας του Ιουνίου στις ιστοσελίδες των μέσων του «Agrinio365» Media Group (AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr) και τον Δημοσιογράφο Παρασκευά Μάζη.

Στην παρακάτω, πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, αναφέρεται τόσο στα πρώτα χρόνια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, μιλά για την οικογένειά της, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για περισσότερο από έναν χρόνο όλοι οι καλλιτέχνες, ενώ απαντά για την αγάπη των Αγρινιωτών αλλά και όλων των Αιτωλοακαρνάνων προς το πρόσωπό της. 

Τέλος, δεν αποφεύγει να απαντήσει για τα μελλοντικά της σχέδια αλλά και το πως κυλά για εκείνη η καθημερινότητα.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Γρίβα στον Δημοσιογράφο Παρασκευά Μάζη: 

Ποια τα πρώτα σου βήματα στο χώρο της δημοτικής μουσικής;

«Παρ’ όλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βουλγαρία, ως Σαρακατσάνα αγαπώ βαθιά την ελληνική μουσική παράδοση. Έχοντας αποκτήσει γνώσεις από τις μουσικές σχολές ξεκίνησα μόνη μου να μαθαίνω τα πρώτα σαρακατσάνικα τραγούδια από κάστες και αργότερα CD. Για πρώτη φορά τραγούδησα στο ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσάνων στη Βουλγαρία και μετά ακολούθησαν πολλές προτάσεις από την Ελλάδα».

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες και τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

«Ασχολούμαι με τη μουσική από παιδί. Επαγγελματικά από τα 18 μου. Όταν τελείωσα τη σχολή μου στη Φιλιππούπολη αποφάσισα να κατέβω στην Αθήνα και να ακολουθήσω το όνειρο μου. Ήταν δύσκολη απόφαση, γιατί ήμουν ολομόναχη, αλλά είχα στο πλευρό μου πάντα την οικογένεια μου έστω και από μακριά. Ήμουν θωρακισμένη με αρχές και ιδανικά από τους γονείς μου και έτσι μπόρεσα και άντεξα στις δυσκολίες της δουλειάς και της νύχτας».

Όλη η Ελλάδα και το εξωτερικό μιλά για τη Γιώτα. Οι ρίζες σου έχουν μουσική φλέβα ή μόνη σου το κατάφερες;

«Στην οικογένεια μου δεν είναι κανένας μουσικός. Το ταλέντο το κληρονόμησα από τον πατέρα μου, ο οποίος τραγουδούσε και έπαιζε φλογέρα ερασιτεχνικά».

Βλέπουμε πως συνδυάζεις οικογένεια και καριέρα. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

«Το μυστικό είναι ο άνθρωπος μου και η ευρύτερη οικογένεια. Αν δεν είχα τη στήριξη και τη βοήθεια τους δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω».

Πώς ήταν η συνεργασία σου με τους συναδέλφους στο ξεκίνημα της καριέρα σου και γενικά όλα αυτά τα χρόνια;

«Γενικά είμαι άνθρωπος πολύ συνεργάσιμος και σεβαστικός. Μου αρέσει να δουλεύω στην ομάδα, γιατί η δουλειά μας είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Θα είναι ψέμα αν πω ότι μου φέρθηκαν όλοι καλά, αλλά ευτυχώς αυτοί που με αγάπησαν και με στήριξαν ήταν πλειοψηφία».

Η Αιτωλοακαρνανία και ειδικά το Αγρίνιο σε αγαπάει και σε στηρίζει χρόνια σε κάθε σου παρουσία. Είναι κάτι το οποίο εσύ έχεις εισπράξει;

«Αγάπη μόνο… Τους ευχαριστώ όλους! Η αγάπη του κόσμου είναι η μεγαλύτερη αμοιβή μου».

Πως ένιωσες για πρώτη φορά απέχοντας από τη χειμερινή σεζόν εξαιτίας του κορωνοϊού; Ποια είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει για όλους εσάς τους καλλιτέχνες;

«Δυστυχώς ο κλάδος μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Εγώ προσωπικά εκμεταλλεύτηκα τον χρόνο μου θετικά. Αφιέρωσα πολύ περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μου και στα παιδιά μου. Αλλά τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά για όλον τον κόσμο της τέχνης».

Έχεις κλείσει φέτος κάποια δουλειά; Τι ισχύει με τα νέα μέτρα;

«Υπάρχουν προτάσεις, αλλά είναι όλα μετέωρα. Αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» για τα live, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε οτιδήποτε».

Σαν Γιώτα τι θα πρότεινες στους αρμόδιους για ένα δεύτερο καλοκαίρι που διανύετε όλοι εσείς οι μουσικοί λόγω της πανδημίας;

«Σίγουρα προέχει η δημόσια υγεία. Θα έπρεπε όμως να βρεθεί κάποια λύση και για εμάς, π.χ. περιορισμό ατόμων, αποστάσεις κ.λπ. Νομίζω ότι με καλή θέληση μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Τι ετοιμάζεις από νέο δίσκο αυτό το διάστημα και ποια τα σχέδια σου;

«Υπάρχουν τραγούδια «στο συρτάρι», αλλά δεν θα ήθελα να τα κυκλοφορήσω τώρα. Αν δεν υπάρχει ζωντανή επαφή με το κοινό είναι δύσκολο να προβληθούν, να μαθευτούν και να αγαπηθούν».

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας πως περνάς τον χρόνο σου;

«Ήσυχα και οικογενειακά. Εννοείται νούμερο ένα προτεραιότητα είναι τα παιδιά μου και όταν έχω ελεύθερο χρόνο προσπαθώ μα αθλούμαι και να μελετώ μουσική, γιατί με ευχαριστεί και γαληνεύει την ψυχή μου».

Γιώτα, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και ευελπιστώ πολύ σύντομα να σε φιλοξενήσουμε στα γραφεία του «Agrinio365» Media Group.

«Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι υγεία σε όλους και σύντομα να βρεθούμε από κοντά στα όμορφα γλέντια μας».