Γιουβέτσι με χταπόδι

Συστατικά

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • φλούδες λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. μαραθόσπορο, προαιρετικά
  • 500 γρ. κριθαράκι, μέτριο
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1300 γρ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • ξύσμα λεμονιού
  • λεμόνι
  • μαϊντανό
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, τις φλούδες λεμονιού, το ξίδι, 500 γρ. από το νερό και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά. Για κάθε 200 γρ. μεγαλύτερο χταπόδι βράζουμε επιπλέον 10 λεπτά.
  • Σουρώνουμε και κρατάμε το νερό. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο, το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Βάζουμε το νερό από το χταπόδι, τον πελτέ, την ντομάτα, τον κύβο, τη ζάχαρη, 800 γρ. από το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και σερβίρουμε το κριθαράκι με ξύσμα και φέτες λεμονιού, μαϊντανό, πιπέρι και ελαιόλαδο.

akispetretzikis.com