Gov.gr Wallet App: Κάνει… χώρο για τέταρτη δόση εμβολίου μετά τις διακοπές

Μπορεί να ζούμε μία περίοδο κανονικότητας από την άποψη των μέτρων αποφυγής του κορονοϊού, μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας εμβόλια και μάσκες από τους περισσότερους χώρους, μπορεί η ενημέρωση για τα κρούσματα να έχει γίνει πλέον εβδομαδιαία ώστε η θερινή ραστώνη να μη διακόπτεται κάθε μέρα από αριθμούς νεκρών και διασωληνωμένων, αλλά η πανδημία είναι ακόμα εδώ.

Κι αυτό φαίνεται ότι το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι αρμόδιοι, οι οποίοι μπορεί να διαμηνύουν πως δε θα επιστρέψουμε σε περιορισμούς του παρελθόντος, αλλά παράλληλα …παίρνουν και τα μέτρα τους για την επόμενη (φθινοπωρινή) ημέρα, επεκτείνοντας τη λειτουργικότητα της Εφαρμογής Gov.gr Wallet App ώστε να δέχεται μεταξύ άλλων τα πιστοποιητικά και των επόμενων δόσεων εμβολιασμού, ενώ θα υπάρχει και υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου.

Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη απευθείας ανάθεση της Κοινωνίας της Πληροφορίας για το έργο «Υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών: παροχή συμβουλών, ανάπτυξη λογισμικού, Διαδίκτυο και υποστήριξη» στην εταιρία ONEX TECHNOLOGY SYSTEMS & BUSINESS SOLUTIONS S.A». Το αντικείμενο του εν λόγω έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφορά στην επέκταση της λειτουργικότητας της Εφαρμογής Wallet Αpp, η οποία και εξειδικεύεται ως εξής:

 • Δυνατότητα διευθέτησης και αλλαγή σειράς των πιστοποιητικών με την αφή.
 • Δυνατότητα αυτόματου versioning σχετικά με τις τυχόν αλλαγές στους κανόνες των πιστοποιητικών εμβολιασμού με την ενημέρωση τροποποιήσεων.
 • Δυνατότητα της εφαρμογής για την εισαγωγή πιστοποιητικών εμβολισμού με τρίτη και τέταρτη δόση.
 • Συντήρηση, έλεγχος και επίλυση προβλημάτων του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας, μέσω ασφαλούς διαδικασίας, προς διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου). Σε αυτά περιλαμβάνονται η ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και η ενσωμάτωση στο εθνικό πιστοποιητικό.
 • Δημιουργία υπηρεσίας για την αναγνώριση προσώπου, για τις περιπτώσεις που αποτυγχάνει η συσκευή την αναγνώριση του προσώπου από το αρχείο της αστυνομίας στην ήδη υπάρχουσα λειτουργικότητα καταχώρησης πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και χωρίς την επέμβαση του χρήστη, η εφαρμογή θα πρέπει να κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας και να εμφανίσει τη φωτογραφία στην περιοχή της ταυτοπροσωπίας.
 • Προσθήκη δυνατότητας του χρήστη στην επιλογή νυχτερινής λειτουργίας.
 • Προσθήκη προσωποποιημένων και συγκεκριμενοποιημένων μηνυμάτων λάθους στην καταχώρηση του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας.

 

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους και ο προϋπολογισμός του ανερχεται σε 124.000 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης ή αρνητικού τεστ για την πρόσβαση σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους έχει αρθεί για το διάστημα από την 1η Μαϊου έως και την 31η Αυγούστου από το υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα έχει επανέλθει η πληρότητα και η λειτουργία όλων των χώρων στο 100%.

 

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράςαστικά λεωφορείατρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, πρακτικά σε όσα μέσα δεν έχουν αριθμημένες θέσεις.

 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε ξεκαθαρίσει από την ημέρα ανακοίνωσης της άρσης των μέτρων ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αξιολογείται και –εκτός απροόπτου– η επαναφορά ή μη των μέτρων θα επανεξετασθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο εμβολιασμών δεν έχει γίνει σαφές ακόμα αν κάποια επόμενη δόση θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού καθώς αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ σύσταση για χορήγησης τέταρτης δόσης μόνο στον ευάλωτο πληθυσμό.

 

Αλλωστε ακόμα αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ η αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχει έως τώρα συζήτηση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό.

 

Πάντως, παρά τη «μετατόπιση» της ζωής σε εξωτερικούς χώρους λόγω θέρους, και παρά τη σχετική κάμψη των κρουσμάτων, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις κυρίως σε ηλικιωμένους επιμένουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες τρίτη ο ΕΟΔΥσε μία εβδομάδα στη χώρα μας καταγράφηκαν:

 • 100.421 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% και 314 θάνατοι ασθενών COVID-19 (30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 18% εβδομαδιαία μεταβολή).
 • Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.722 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 120 (60,8% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη, ενώ το 95% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 • Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 2.343 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 2.195.
 • Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.577.675 εκ των οποίων 51,8% γυναίκες.

ethnos.gr