Ο Γρηγόρης Μάκος στο AgrinioTimes.gr: «Άλλα λένε κι άλλα γίνονται – Μετά τα Γιάννενα, είχε τελειώσει για μένα ο Παναιτωλικός»

Λίγες ημέρες, μετά και την επίσημη ανακοίνωση της λύσης συνεργασίας, ο έμπειρος διεθνής ποδοσφαιριστής, Γρηγόρης Μάκος παραχώρησε τη πρώτη του, μεγάλη συνέντευξη στο AgrinioTimes.gr και τον Παρασκευά Μάζη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα του σε σχέση με τον τρόπο που έφυγε από την ομάδα του Παναιτωλικού, φωτογραφίζοντας ανθρώπους της διοίκησης που τη μία τον στήριζαν και του έδειχναν πως τον υπολογίζουν και για τα επόμενα χρόνια, ενώ από την άλλη δεν επήλθε σχετική συμφωνία για συνέχιση της συνεργασίας των δυο πλευρών, χωρίς, ωστόσο να ξεκαθαρίζει ποιος ή ποιοι ήταν εκείνοι που πήραν τη τελική απόφαση.

 

-Για τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα: Χάρηκα ιδιαίτερα όταν συμφώνησα πριν δυο χρόνια με την ομάδα του Παναιτωλικού, ερχόμενος από τη Κύπρο κάτι που ζήτησα εγώ να επαναπατριστώ και βρέθηκε αυτή η πολύ υγιής ομάδα, εκείνη τη χρονική στιγμή και μου έδωσε τη δυνατότητα για μία… έναρξη και πάλι στα γήπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά από 3 χρόνια και ήμουν από τους τυχερούς, γιατί δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι άσχημο για τους ποδοσφαιριστές χρόνο με το χρόνο και από οικονομικής άποψης και σε γενικότερο πλάνο.

-Για τα δυο χρόνια στον Παναιτωλικό: Ήταν λίγο περίεργα, μία γρήγορη αλλαγή προπονητή καταφέρνοντας βεβαίως να σώσουμε τη κατηγορία, η ομάδα βέβαια ξεκίνησε με άλλο πλάνο και ίσως αυτό να ήταν το λάθος από τη πρώτη στιγμή. Βέβαια, σε κάθε ομάδα υπάρχουν και οι καλές και οι κακές στιγμές, αυτά είναι που μένουν, αυτά είναι που μας κάνουν να γινόμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί για τους μελλοντικούς μας στόχους. Στο τέλος και των δυο χρόνων χαμογελάσαμε, μη ξεχνάμε πως του χρόνου τα πράγματα αλλάζουν άρδην αφού θα πέσουν περισσότερες ομάδες.

-Για το αν βαθιά μέσα του μένει πικρία για τη μη συνέχιση συνεργασίας: Εγώ, έχω μάθει να τα λέω τα πράγματα, έτσι όπως είναι. Σίγουρα, μου μένει μία πικρία, αλλά σε σχέση με άλλους παίχτες που έχουν φύγει από την ομάδα, εγώ έφυγα με μία πικρία περισσότερο για την ομάδα κι όχι σχετικά με τη πόλη ή κάτι άλλο. Έφυγα με μια πικρία από άτομα που δεν το περίμενα, γιατί περίμενα να υπάρχει μία εκτίμηση στο πρόσωπό μου κι αυτό δυστυχώς, δεν έγινε και επειδή είδα διάφορους να με σταματάνε στο Αγρίνιο και να με ρωτάνε για ποιο λόγο ή μου έλεγαν διάφορους λόγους, είτε οικονομικούς, είτε οτιδήποτε, γιατί δεν υπήρξε επέκταση συμφωνίας και αυτό με ενόχλησε που δεν βγήκε ένας άνθρωπος από την ομάδα να πει την αλήθεια, αλλά για αυτό είμαι εγώ εδώ και όπως είπα έχω μάθει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Όταν βρίσκεσαι σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε αυτά τα δυο χρόνια και συζητάς για το μέλλον και ξαφνικά όλα ανατρέπονται, τώρα αυτό που οφείλεται δε μπορώ να το ξέρω εγώ και ούτε θα καθίσω να το ψάξω. Ευτυχώς, για εμένα υπάρχουν ομάδες και δεν είναι το τέλος της καριέρας μου ο Παναιτωλικός, απλά ξέρεις όταν σαν άνθρωπος τα δίνεις όλα για να βοηθήσεις μία ομάδα με πολλούς τρόπους και αυτό νομίζω το έχει καταλάβει πολύς κόσμος, ειδικά τη πρώτη χρονιά. Ουσιαστικά, θα μπορούσε να είχε λυθεί με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο κι όχι λέγοντας άλλα τη μία στιγμή και άλλα την άλλη.

-Για το αν ήταν απόφαση του προπονητή ή των ανθρώπων της διοίκησης: Να σου πω κάτι, αυτό που έχω καταλάβει εγώ και μου το έλεγαν, αλλά δεν μπορούσα να το πιστέψω στην αρχή με τίποτα, είναι ομάδα στην οποία κανείς δε μπορεί να βγάλει ξεκάθαρη άκρη, γιατί άλλα σου λένε και άλλα γίνονται. Είναι το συμπέρασμά μου, δεν το λέω με κακία είναι η αλήθεια, δεν το πίστευα, αλλά έτσι είναι. Τώρα, ποιανού ήταν η επιλογή αυτό να γίνει με μένα ή με τον Μουνιός που έφυγε ή με τα παιδιά που θα φύγουν δε το ξέρω, σίγουρα είναι μία συζήτηση του προπονητή με την διοίκηση. Απλά, εγώ θεωρώ πως όταν η διοίκηση σαν διοίκηση, κάποιοι άνθρωποι σου λένε κάποια πράγματα και στο πρόσωπό σου, όλη τη χρονιά, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, τότε μιλάμε για διαφορετική εικόνα, ειδικά μετά το παιχνίδι με τα Γιάννενα, να στο πω πιο απλά, είμαι σε μία ηλικία που ξέρω να ξεχωρίζω. Τώρα, αν αυτοί νομίζουν πως έπραξαν καλά ή όχι θα το δείξει το μέλλον.

-Για τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε ως παίχτης του Παναιτωλικού: Κοίταξε, γενικά και τα δυο χρόνια το συμπέρασμα ή το αποτέλεσμα, πες το όπως θες για μένα ήταν πάρα πολύ καλό. Δεν έφυγα με άσχημες εικόνες, ήταν όλα μια χαρά αλλά σου λέω έφυγα από μία πλευρά με μια πικρία γιατί μου έλεγαν πράγματα που πίστεψα και τελικά έγιναν τελείως διαφορετικά.

-Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τη θέση εργασίας που κέρδισε: Δεν ήταν κάτι για να με επηρεάσει, έχω περάσει πολύ πιο δύσκολες περιόδους από αυτή. Το να βγαίνει, κάτι τέτοιο όχι δεν το χαρακτηρίζω δημοσίευμα αλλά η αλήθεια, δεν έγινε με κάποιο ρουσφέτι, ούτε με κάποιον περίεργο τρόπο. Είναι μία θέση που κέρδισα λόγω της Εθνικής και μόνο και θα μπορούσαν και άλλοι να το κάνουν που δεν το έκαναν. Απλά, αυτό ήταν κάτι που βγήκε πριν από πολλά χρόνια, τώρα γιατί ο κόσμος σχολιάζει, που σαν Ελλάδα αυτό περιμένουμε, για να βγάλουμε την κακία μας προς τους άλλους, δεν με απασχολεί. Εγώ, αυτό που είχα δηλώσει και ισχύει είναι πως έχω ρωτήσει και περιμένω να δω εάν και πως μπορώ να παραχωρήσω τη θέση αυτή, σε κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη.

-Για την επόμενη μέρα και τα σενάρια μεταγραφής: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μπορούμε να πούμε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εκείνο που μπορώ να πω είναι πως η επόμενη μέρα για εμένα ήταν μετά το παιχνίδι με τα Γιάννενα, εκεί όπου για εμένα είχε τελειώσει ο Παναιτωλικός, με την καλή έννοια. Ήταν σαν να είχε λήξει το συμβόλαιο μου, από εκεί, αντιλαμβανόμενος αρκετά πράγματα που έγιναν. Προς το παρόν ηρεμώ και χαλαρώνω με την οικογένεια μου και μόλις μου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω με ομάδες θα το κάνω. Αν η ομάδα μου έκανε κουβέντα για κάποια συνέχιση συνεργασίας θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ, μετά τα Γιάννενα.

-Για τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους παίχτες: Όταν είσαι σε μία οικογένεια 30 ατόμων είναι απόλυτα λογικό με κάποιους να έρχεσαι πιο κοντά και με κάποιους άλλους όχι και τόσο. Από εκεί και πέρα, με κάποιους που είναι πιο έμπειροι έχεις να πει περισσότερα πράγματα, γιατί κακά τα ψέματα η εμπειρία σε μία ομάδα μετρά πάρα πολύ. Απλά, επειδή η ομάδα του Παναιτωλικού θέλει να βοηθήσει πιο πολύ τους νεαρούς παίχτες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς και οι νέοι από μόνοι τους δε μπορούν να κάνουν θαύματα, εφόσον δεν υπάρχει το κατάλληλο πάντρεμα. Μη ξεχνάμε το παράδειγμα του Αστέρα, που ενώ είχε τόσους ξένους παίχτες έκανε μία απότομη-ριζική αλλαγή που λίγο έλειψε να του αποβεί μοιραία.

-Για τον Πανιώνιο: Χαίρομαι, ιδιαίτερα που ομάδες στις οποίες υπήρξα μέλος τους, για χρόνια βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και ειδικά για τον Πανιώνιο, θέλω να πω ότι θα έπρεπε να γίνει παράδειγμα για όλες τις ομάδες, κάτι που όλοι το λένε αλλά δεν το κάνουνε. Με πολλά προβλήματα, με χαμηλό μπάτζετ κι όμως επιμένουν σε λάθος πράγματα, ο Πανιώνιος είναι άξιος συγχαρητηρίων.

-Για την Α.Ε.Κ.: Για την Α.Ε.Κ. πολλοί μου είπαν μας έβαλες γκολ και το χάρηκα που βοήθησα τότε την ομάδα μου, με τον Μανόλο Χιμένεθ έχω συνεργαστεί κατά το παρελθόν και πιστεύω πως με την παρουσία προέδρου και προπονητή έχει βρει την ηρεμία που της χρειάζεται, οι παίχτες περνάνε τελείως διαφορετικά και όταν έχεις αυτό το πακέτο λειτουργείς καλύτερα βοηθώντας πολύ περισσότερο.